​Мистецтво споживання "другого хліба": Науковець назвав найшкідливіші на найкорисніші страви з картоплі

Директор Інституту картоплярства, кандидат сільськогосподарських наук Микола Фурдига в інтерв’ю «Главкому» розповів про найшкідливіші на найкорисніші страви з картоплі, зазначають Патріоти України.

Фурдига розповів, що в деяких сортах картоплі вітаміну С міститься, як у болгарському перці (№2 у світі за вмістом цього вітаміну після шипшини) та капусті броколі. Але при термічній обробці вітаміни руйнуються.

«Але щонайменше 50% (вітаміну С, – ред.) залишається. У будь-якому випадку хороша альтернатива у міжсезоння, коли дефіцит свіжих овочів. До речі, в інших вуглеводних продуктах – кашах, хлібі, макаронах, вітаміну С немає», – заявив науковець.

Він зазначив, що найкорисніша картопля – печена та варена, у «мундирі».

«Під шкіркою знаходиться шар коренеплоду, який формується в результаті фотосинтезу, але в процесі очищення ця корисна частина викидається. А найшкідливіші способи приготування – чіпси та картопля фрі, там зазвичай трансжири використовуються при приготуванні, калорій та вуглеводів як мінімум у два-три рази більше, ніж за інших способів приготування», - розповів Фурдига.

Печена картоплина вагою 200 г містить майже половину денної норми вітамінів C і B6, 30% норми калію, 28% – фолієвої кислоти, 24% – заліза, 18% – магнію, 15% – харчових волокон.

Фурдига також зізнався, що полюбляє їсти варену картоплю в мундирі, і щоб з оселедцем.

Науковець також спростував думку: якщо картопля молода, то її можна їсти зі шкіркою. Але якщо картопля стара, то шкірку треба обов'язково зрізати – мовляв, вона стає отруйною.

«Ні, це не так. Так, шкірка з часом може набути гіркого присмаку, але це не означає, що вона отруйна», – сказав він.

Фурдига підтвердив, що якщо вживати картоплю з м'ясом (особливо якщо смажене, та з пюре), то це теж дуже шкідливо для організму.

«Звісно, шкідливо! (Сміється). Є величезний ризик погладшати. Якщо їсти багато картоплі, навіть без нічого, теж можна погладшати – при готуванні крохмаль переходить у форму, яка легко засвоюється, вона в організмі розщеплюється до глюкози та швидко всмоктується у кров. Це сприяє підвищенню ваги. Все добре в міру. У середні віки, наприклад, була витончена кара – засудженого, зазвичай дуже високопоставленого і родовитого, годували тільки м'ясом, і він у результаті помирав у страшних муках – відмовляли шлунок та кишківник», – розповів Директор Інституту картоплярства.

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...