На гомілках була важка плита: У Німеччині знайшли могилу "зомбі" бронзового століття (фото)

Археологи, які ведуть розкопки у Східній Німеччині, виявили могилу віком 4200 років недалеко від Оппіна в Саксонії-Ангальт. У ній був скелет людини, яку вважали зомбі. Ця могила проливає світло на забобони європейців бронзового століття, зазначають Патріоти України.

Померлого накрили великим каменем, щоб запобігти його повстанню з могили і можливому шкідливому впливу на живих. Плита завтовшки 10 сантиметрів, завширшки 50 сантиметрів і завдовжки близько одного метра була встановлена на його гомілках. «Це дорослий чоловік, приблизно 40−60 років. Він лежить на лівому боці, із зігнутими ногами та обличчям на схід, — пише керівник розкопок Уве Моос. — Великий камінь лежав на його гомілках».

На думку Мооса, покійного недолюблювали одноплемінники або він страждав від серйозного захворювання. Могилу ймовірного зомбі було виявлено під час розкопок, які проводили вздовж маршруту запланованої міжміської підземної лінії електропередачі SuedOstLink, що передаватиме електроенергію із Саксонії-Ангальт до Баварії.

На думку археолога і керівника проекту Сюзанни Фрідріх, це поховання вказує на те, що легенди про зомбі були відомі в цьому регіоні ще в третьому тисячолітті до нашої ери. «Ми знаємо, що навіть у кам’яному столітті люди боялися нечисті, — сказала вона. — Тоді вірили, що мерці іноді намагаються звільнитися з могил».

Це не перший випадок використання каменю для запобігання поверненню мерця. В археологічних знахідках було виявлено могили, де тіла лежали на животі або були закріплені в землі списом. Розкопки проводилися в рамках підготовки до спорудження мережі лінії постійного струму SuedOstLink. Останки скелетів було витягнуто з неолітичної могили і передано в лабораторію в Галле для подальшого вивчення.

Помер відомий український скульптор

п’ятниця, 3 травень 2024, 21:30

Соцмережі вибухнули скорботними дописами, в яких українці згадують яким був майстер. Зокрема, трагічну звістку підтвердили у Facebook міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, Черкаська міська рада, а також донька митця Олеся Теліженко. Микола Теліжен...

Передвиборча програма звучить дуже спокусливо: У Байдена та Трампа з'явився несподіваний конкурент

п’ятниця, 3 травень 2024, 21:05

За законами США, президентом країни може стати американець, якому вже виповнилося 35 років. Але ж висловлювати бажання стати президентом законом не забороняється. Про свої наміри очолити Сполучені Штати заявив Броуді Кеньйон зі штату Джорджія, якому не...