На якій відстані можна пережити ядерний вибух: Вчені пояснили всі нюанси

Ядерна зброя для ведення війни використовувалася лише двічі в історії людства - 1945 року, коли США підірвали бомби над японськими містами Хіросіма та Нагасакі. Наслідки були настільки жахливими, що з тих пір більше ніхто не вдавався до такого, передають Патріоти України.

Однак від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну уже неодноразово звучали заяви російських високопосадовців з погрозами застосування ядерної зброї. Це не може не викликати остраху, оскільки саме РФ має в своєму розпорядженні найбільший арсенал ядерної зброї в усьому світі.

Тож, не дивно, що багато хто хоче знати, які шанси вижити в разі ядерного удару. Науковці із каналу AsapSCIENCE розібрали цю тему та пояснили, як можна вжити в разі ядерної війни.

Варто зазначити, що дати чіткий і точний прогноз дуже складно, оскільки потрібно врахувати не лише потужність ядерної бомби, яка вибухне, але є багато інших факторів. Зокрема:

  • якою буде погода в день вибуху і куди дутиме вітер;
  • в який час доби вона вибухне;
  • де знаходиться місце вибуху – рівнина, гори і таке інше;
  • чи вибухне вона на землі або в повітрі.

Та все ж, певні прогнози можуть бути зроблені.

Найперше, що загрожуватиме людині після ядерного вибуху – це ймовірність спалахової сліпоти. Вона може виникнути у тих, хто безпосередньо спостерігає вибух, оскільки близько 35% енергії ядерного вибуху вивільняється у вигляді теплового випромінювання, яке поширюється приблизно зі швидкістю світла. Зазвичай така втрата зору є тимчасовою і триває декілька хвилин.

В експерименті дослідників розглядався вибух 1-мегатонної бомби – це у 80 разів більше за бомбу, підірвану над Хіросімою, але набагато менше, ніж багато сучасних ядерних боєприпасів.

Внаслідок вибуху такої бомби в ясний день сліпоту відчули б люди на відстані до 21 км. Якби ж вона вибухнула вночі – тимчасова сліпота загрожувала б усім на відстані до 85 км.

Наступною була б теплова хвиля, яка загрожувала б легкими опіками першого ступені усім в зоні до 11 км. Люди, які знаходитимуться за 8 км від вибуху отримали б опіки третього ступеня – такі, що руйнують і покривають пухирями шкірні тканини. Такі опіки можуть бути причиною смерті, якщо постраждалий вчасно не отримає допомогу.

Цікаво, що люди одягнені у білий одяг будуть більш захищеними від теплової хвилі, оскільки тканина такого кольору здатна відбити частину енергії. Тим, хто буде одягнений у темний одяг – пощастить менше.

Але все це не матиме значення для тих, хто опиниться у епіцентрі вибуху, де температура сягне сотень тисяч градусів. В Хіросімі поблизу з вибухом температура, за оцінками, сягнула 300 000 градусів за Цельсієм. За такої температур люди майже миттєво перетворилися на найпростіші елементи, такі як вуглець.

Ще одна загроза – вибухова хвиля. Вона не лише руйнує усе на своєму шляху, але й створює руйнівні перепади атмосферного тиску.

У радіусі 6 км від епіцентру вибуху хвиля створить 180 метричних тонн сили на стіни невеликих будівель, а швидкість вітру досягне 255 км/год. За кілометр від зони вибуху піковий тиск буде в чотири рази більшим, а швидкість вітру може сягнути 756 км/год.

Попри те, що з технічної точки зору це не смертельно для людини, масштабні руйнування залишать мало шансів на виживання.

Тим, хто переживе все це, доведеться мати справу з радіаційним отруєнням та ядерними опадами, розповсюдження яких прогнозувати надзвичайно складно через фактори, які вказувалися вище. При цьому, якщо бомба вибухне в повітрі, радіація розсіється, а якщо на Землі - то її розповсюдження буде меншим.

Варто враховувати той факт, що нещодавнє дослідження виявило залишки радіоактивного вуглецю від випробувань ядерних бомб часів Холодної війни аж у Маріанській западині, найглибшій точці світового океану.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...