На Харківщині молодший сержант намагався застрелити командира

7 листопада Дергачівський районний суд Харківської області виніс вирок військовому з Івано-Франківщини, який намагався застрелити сержанта. Чоловіка визнали винним і призначили йому покарання у вигляді п'яти років позбавлення волі з іспитовим строком на три роки. Відповідний вирок опублікований у Єдиному державному реєстрі судових рішень, передають Патріоти України.

За даними слідства, НП сталася 22 січня 2023 року. Молодший сержант перебував у місці дислокації підрозділу в одному з будинків у селі Дергачівської громади. Близько 22:00 він узяв автомат АК-74 із приєднаним магазином та тридцятьма бойовими набоями калібру 5,45 міліметра, зняв із запобіжника та, як він вважав, зарядив його.

Потім підійшов до сержанта на відстань 1-2 метри й направив на нього автомат. У старшого по званню не було зброї та засобів індивідуального захисту. Військовий натиснув на спусковий курок, проте постріл не відбувся. Тоді він ще раз зарядив автомат і натиснув на курок, однак пострілу знову не було. Як з'ясувалося, в автоматі не вистачало однієї деталі. Сержант побачив військового, який намагався у нього вистрелити.

"Особа_7, побачивши направлений у його бік, на його думку, заряджений, автомат АК-74, відчув реальну загрозу своєму життю, що його об'єктивно налякало, та він був спантеличений. При цьому, сержант особа_7 розумів, що його підлеглий — особа_6 має фактичну можливість, на даний момент, реалізувати свою погрозу, тобто здійснити постріл і заподіяти смерть (вогнепальне поранення) своєму начальнику. Особа_6, не розуміючи точну причину неможливості здійснити постріл зі свого автомата, здійснив крок вперед та відтягнув затворну раму автомата і під світлом лампочки, зрозумів що відсутня деталь автомата, а саме, затвор", — сказано у вироку суду.

Експертиза показала, що набій, яким військовий намагався зарядити автомат, був придатний до стрільби. Військовий підписав угоду із прокурором про визнання винуватості та щиро розкаявся. У матеріалах справи сказано, що молодшого сержанта позитивно характеризують, він не перебував на обліку у нарколога та психіатра, кримінальне правопорушення вчинив уперше.

Чоловіка визнали за ч. 4 ст. 405 (погроза вбивством начальникові, у зв'язку з виконанням ним обов'язків із військової служби, із застосуванням зброї, вчинене в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Автомат, деталі та набої до нього передали на потреби Збройних сил України. Вирок суду набуде чинності після того, як пройде час на подання апеляції.

“Я можу собі накрутити думок": Підозрюваний у вбивстві Фаріон зробив перші заяви після суду

субота, 27 липень 2024, 21:22

Підозрюваний у вбивстві громадської діячки та екснардепки Ірини Фаріон 18-річний мешканець Дніпра В’ячеслав Зінченко після судового засідання, на якому йому обрали запобіжний захід, кілька хвилин поспілкувався із журналістами. Відео розмови опублікован...

Запропонував старенькій киянці допомогу: Власниця трикімнатної квартири на Печерську пустила до себе незнайомця і стала безхатьком

субота, 27 липень 2024, 21:00

Власниця трикімнатної квартири на Печерську на схилі років опинилась на вулиці через зухвалого шахрая, який привласнив її помешкання. За словами правоохоронців, 48-річний чоловік підшукував людей без родичів, які мають у власності нерухомість. Таким чи...