На Херсонщині в дикій природі виявили кактуси. За прогнозами, незабаром колючі хащі можуть заполонити Україну

У Херсонській області місцеві мешканці випадково виявили посеред лісу кактуси. Фото знахідки розлетілося соцмережами. Читачі дивуються такому, а от вчених це зовсім не здивувало. Вони назвали ці рослини здичавілими втікачами, які мають всі шанси розростися як бур’яни, повідомляють Патріоти України.

Кактуси оселились в центрі лісової галявини зовсім недалеко від дороги. Їх би ніхто й не помітив, якби 7-річний Стьопа не забіг на пагорб. Про знахідку хлопчтк розказав мамі. Ботанік Михайло Підгайний впізнав на пагорбах добре знайому для дачників рослину - опунцію.

Цей рід кактусів має близько двох сотень видів. Він поширений у посушливих районах Америки і Канади, але добре росте і в Україні. Він витримує морози до -20. "Це рідкісний випадок, коли культурна рослина "втікає" з городу, з саду, а поселяється у дикій природі", - каже Михайло Підгайний.

Наразі може бути кілька версій, як кактуси опинилися в лісі: хтось викинув з дачі, посадив спеціально або їх рознесли пташки, що клювали плоди. Кактус опунція - це доволі популярна рослина в Україні. Нею прикрашають клумби, альпійські гірки, а також вирощують на дачах.

Лісові кактуси журналісти показали вченому з місцевого університету. "Він часто культивується: практично у кожного на дачі, на городі є. Оцей процес його дичавіння, напевно, не зможем зупинити. Можна спрогнозувати, що через 10, 20, 30 років це буде звичайний вид рослин на узбіччях доріг", - пояснив завідувач кафедри ботаніки Херсонського університету Іван Мойсеєнко.

Якщо опунція приживеться у дикій природі, то може поширитись як бур’ян, каже вчений. В Австралії, приміром, вона так поширилася, що довелося розгорнути кампанію із її знищення. Що чекає екзотичні кактуси на Херсонщині, покаже час.

Джерело: ТСН.ua

"Послідовно знищується велика російська культура": Герой України Резнікович розповів, чому він втік з України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:20

Ексгенеральний директор-художній керівник Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки, Герой України Михайло Резнікович, який виїхав з України після початку повномасштабного вторгнення, дав інтерв'ю пропагандистському YouTube кан...

"Завдяки ним весь патріотизм вивітрився": Ексфутболіст газпромівського клубу несподівано наїхав на владу Росії

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:08

Роман Широков, колишній футболіст пітерського Зеніта, спонсором якого є Газпром, заявив, що влада Росії в останні роки посприяла відсутності футбольного патріотизму у РФ. Широков заявив, що саме тому після кар'єри у Зеніті він спокійно грав за принципо...