На Хмельниччині під час ремонту знайшли унікальний артефакт, який прикрашав... туалет у психдиспансері (фото)

У Хмельницькій області під час ремонту виявили унікальну знахідку - панно з надписами османською мовою. Про це інформує пресцентр Кам'янець-Подільського державного історичного музею-заповідника, передають Патріоти України.

Знахідку виявили у палаці Крупенських у селі Кривчик, де зараз знаходиться психоневрологічний інтернат. Панно з написами арабською в’яззю "сховали" на одній зі стін палацу. Для консультації музей звернувся до професора Мехмета Челєнка, який працює в університеті Улудаг у місті Бурса в Туреччині. Вчений припустив, що напис виконано османською мовою, а у самому тексті згадується султан Ахмед ІІІ і Сілахдар Дамад Алі-паша, який жив у XVIII столітті.

Співробітники музею після виявлення знахідки та консультації професора зазначили, що унікальне панно потребує подальшого вивчення. Родина Крупенських могла використати османські плити у якості декору. Окремо у музеї нагадали, що Крупенські походять з Бессарабії, а їхній палац у Кривчику збудували вже в ХІХ ст.

"Дорогоцінний султан світу, Полюс часу Ахмед Хан, який був звільнений від світу горя свого часу. Поки світ наповнений смутком і горем, не залишилося жодної крупинки горя, всі були повні радості. Вічне і дорогоцінне право, день і ніч мої руки й язик голосили. Стільки ж, скільки труднощів, боїв і битв, тепер запанували слухняність і спокій. Далеко від будь-якої помилки...", - спробували вчені частково перекласти написи на унікальному панно.

Більше половини нових ФОПів в Україні відкрили жінки: Стало відомо, який бізнес обирають найчастіше

понеділок, 20 травень 2024, 11:28

Понад 43 тисячі ФОПів в Україні у 2024 році створили жінки за даними Єдиного державного реєстру. Це більш ніж половина від загальної кількості новостворених ФОПів за перший квартал цього року. . Найчастіше жінки відкривають бізнес у сфері роздрібної то...

Скільки українців вже оновили дані через "Резерв+": У Міноборони назвали цифру

понеділок, 20 травень 2024, 10:50

Застосунком "Резерв+" скористалися 260 тисяч військовозобов'язаних українців. Про це повідомив речник Міноборони Дмитро Лазуткін. "Якщо говорити про застосунок "Резерв+", це сервіс новий, який запустився 18 травня, який одразу фактично викликав велики...