На копальнях Африки знайдено найбільший у світі алмаз протягом 119 років

Рекордно великий алмаз знайдено на копальні у Ботсвані. Дорогоцінне каміння розміром з кулак, на урочистій церемонії продемонстрував усьому світові президент країни Мокгветсі Масісі, передають Патріоти України з посиланням на Associated Press.

Уряд Ботсвани заявив, що величезний діамант вагою 2 492 карата є другим за величиною з коли-небудь знайдених у шахті і найбільший алмаз, знайдений з 1905 року.

"Це приголомшливо. Мені пощастило, що я побачив його", - сказав Масісі.

Наразі невідомо, у скільки буде оцінено камінь та як він буде проданий.

Інший, менший алмаз з тієї ж копальні, був проданий у 2016 році за $63 мільйони, що є рекордом для необробленого дорогоцінного каміння.

Насім Лахрі, керуючий директор канадської гірничодобувної компанії Lucara Diamond у Ботсвані, яка знайшла алмаз, повідомив, що його було видобуто на копальні Karowe в центральній частині Ботсвани за допомогою спеціальної рентгенівської технології, призначеної для пошуку великих діамантів високої вартості.

Камінь наразі є найбільшим, знайденим за 119 років, і другим за величиною після алмазу Куллінан, який був знайдений в Південній Африці у 1905 році. Знаменитий Куллінан важив 3 106 каратів і був розрізаний на коштовні камені, деякі з яких є частиною коштовностей Британської корони.

Більший, але менш чистий чорний алмаз був знайдений у Бразилії наприкінці 1800-х років. Однак він був знайдений над землею і, як вважається, був частиною метеорита.

Ботсвана є другим у світі виробником природних алмазів. В останні роки тут були добуто всі найбільші камені у світі. За останнє десятиліття на шахті Karowe було видобуто ще чотири алмази вагою понад 1 000 каратів.

Популярний у світі препарат для схуднення може бути пов’язаний із суїцидальними думками – дослідження

п’ятниця, 23 серпень 2024, 9:59

В останні роки різко зросло застосування ліків для лікування діабету та ожиріння на основі препарату семаглутид – Ozempic та Wegovy. Однак вживання таких медикаментів підвищує ризик розвитку суїцидальних настроїв. Такого висновку дійшла міжнародна груп...

В Україні дедалі рідше купують авто на дизелі: Ось які моделі все ще популярні

п’ятниця, 23 серпень 2024, 9:20

У липні 2024 року в Україні спостерігалося зниження інтересу до дизельних авто, особливо серед вживаних моделей, таких як Renault Megane і Volkswagen Passat, чия частка на ринку скоротилася на 10 відсоткових пунктів порівняно з минулим роком. Водночас,...