На Львівщині археологи знайшли мури замку XVII ст., що належав одному з наймогутніших магнатських родів Речі Поспролитої

Попереду ще більш цікаві відкриття, що сягають початку XV ст., а може ще й часів Галицько-Волинської держави

мури замку XVII ст

Палац в Тартакові є не лише пам’яткою архітектури національного значення, а й важливим археологічним комплексом.

Під час археологічних досліджень на території Палацу кінця ХІХ ст. у Тартакові, що на Львівщині, знайшли давні мури замку Потоцьких, який датують XVII століттям, повідомляють Патріоти України з посиланням на департамент архітектури та містобудування Львівської ОДА.

Знахідку виявили науковці Науково-дослідного центру "Рятівна археологічна служба" ІА НАН України. Для створення проєктно-кошторисної документації вони проводять тут попередні археологічні дослідження.

"Один з розкопів, який заклали при південно-західному наріжнику палацу, засвідчив, що будівля стоїть на потужному румовищі від його попередника – мурованого замку родини Потоцьких, що, ймовірно, був зведений у XVII столітті. В іншому розкопі археологи зафіксували мур замку шириною 2,5 м", – розповіла директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олена Василько.

Кажуть експерти, що палац в Тартакові є не лише пам’яткою архітектури національного значення, а й важливим і багатошаровим археологічним комплексом. Перші письмові згадки про Тартаків, як зазначила наукова консультантка проєкту, археологиня Наталя Войцещук, датуються початком XV століття. Тож археологи сподіваються, що подальші дослідження розкажуть багато нового про історію Сокальщини.

Археологічні дослідження в Тартакові є частиною робіт з розробки комплексного проєкту реставрації пам’ятки. Їх результати будуть основою для прийняття фахових проєктних рішень проєктантів-реставраторів.

Виготовлення проєктно-кошторисної документації для Тартаківського палацу співфінансують Львівська обласна рада з бюджету розвитку та місцева Сокальська міська рада. Палац у Тартакові – один із двох об’єктів культурної спадщини на Львівщині, які перебувають у концесії.



Програма житлових контейнерів 2.0: У Берліні з'являться додаткові місця для біженців з України

четвер, 28 березень 2024, 20:14

У кількох районах Берліна планують збудувати 16 центрів для біженців на понад 6 тис. місць, а також найближчим часом додадуть 1 тис. місць у колишньому аеропорту Тегель. Про це повідомив мер міста Кай Вегнер, повідомляють Патріоти України з посиланням ...

Не Довбик: Маркевич розповів, кому з українських форвардів віддає перевагу у збірній

четвер, 28 березень 2024, 19:51

Мирон Маркевич розповів, як змінилась гра збірної України у поєдинку проти Ісландії у порівнянні із матчем проти Боснії і Герцеговини, передають Патріоти України. За словами відомого українського тренера, "синьо-жовті" діяли більш швидко, завдяки чому ...