На одному із супутників Сатурна науковці виявили сліди океанських течій

На думку групи дослідників в океані внизу відбуваються якісь складні процеси.

На Енцеладі, який є супутником Сатурна, виявили сліди океанічних течій. Астрономи зазначили, що океани Енцелада можуть бути неоднорідними, передають Патріоти України з посиланням на Science.

Лід на полюсах значно тонший, ніж на екваторі, причому набагато тонший на південному полюсі, де вивергаються супутникові гейзери. Це, на думку групи дослідників, передбачає, що в океані внизу відбуваються якісь складні процеси.
Більш тонкий лід, пов'язаний з сильнішим таненням, а більш товстий лід — з сильнішим замерзанням. Це означає, що там, де лід товстіший, океан більш солоний, оскільки замерзає тільки рідина, а велика частина солей повертається назад. Це робить рідину під льодом щільнішою, тому вона опускається на дно океану. У регіонах танення відбувається зворотнє.
На Землі це призводить до виникнення течії "конвеєрної стрічки". Вода замерзає на полюсах, щільніша і солона вода опускається на дно і тече в напрямку до екватора. У цей час тепліші води з екватора течуть до полюсів, де вони замерзають, що призводить до опускання щільнішої холодної солоної води і так далі.
Команда розробила комп'ютерну модель Енцелада і виявила, що подібний потік може відтворювати товщину місячного льоду.

Обов'язкова ідентифікація в дії: Хто із пенсіонерів в Україні ризикує залишитися без виплат

вівторок, 16 квітень 2024, 6:52

Оформлення пенсійних виплат є важливим процесом, що вимагає від одержувачів регулярного підтвердження свого статусу. Про це повідомили в Головному управлінні Пенсійного фонду України у Вінницькій області, передають Патріоти України. Як кажуть чиновники...

Повівся на забаганку малого собі на голову: Американець подарував синові восьминога і незабаром дуже пошкодував про це (відео)

вівторок, 16 квітень 2024, 5:58

Спочатку сім'я з подивом виявила, що замість самця їм продали самку. Трохи згодом Терренс відклала яйця, які виявилися заплідненими. У результаті замість одного восьминога у Кліффордів з'явилося ще 50 штук. Кемерон Кліффорд, 36-річний стоматолог з Окла...