На околицях Львова відкопали фортифікації, котрі звели за 1000 років до єгипетських пірамід

Неприступна 3-метрова стіна вишуканих форм свідчить про майстерність будівничих та наявність у них інженерних приладів. У ті часи бронзові знаряддя лише починали конкурувати з кам'яними у обробці твердих матеріалів.

Це найдавніше у регіоні укріплене поселення епохи енеоліту

На горі Лисівка у Винниках Львівської області археологи виявили фрагмент укріплення, збудованого близько 3500 років до нашої ери. Про це у понеділок, 25 липня, повідомили у Львівській обласній раді, передають Патріоти України.

За словами наукового співробітника відділу археології Інституту українознавства ім. І.Крип'якевича НАН України Андрія Гавінського, це найдавніше укріплене поселення епохи енеоліту, знайдене на території регіону, та одне із трьох найдавніших на заході України.

"Ми бачимо залишки дерев'яної стіни. Спочатку був виритий рів шириною 30 см. Він викопаний дуже рівно, що свідчить про наявність вже тоді спеціальних інструментів. Колоди в цьому рові вбиті поруч одна біля одної. А зовні частокіл був обліплений глиною, що ущільнювало паркан. Можемо зробити висновок, що це була міцна, неприступна огорожа висотою близько трьох метрів", - розповів археолог.

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...