На рівні генів? Вчені з'ясували, чому людям подобається гіркий смак кави і пива

Вчені з Північно-Західного університету США (штат Іллінойс) вирішили з'ясувати, чому одним людям подобається гіркий смак кави або пива, а інші воліють солодкі напої? Відповідь вони шукали в генах, що відповідають за смакове сприйняття, проте виявилося, що це тут зовсім ні до чого, йдеться на сайті вузу, повідомляють Патріоти України.

Завданням дослідження було пояснити, чому людям подобаються ті чи інші напої, щоб в майбутньому, можливо, знайти способи коригувати ці переваги і зробити раціон більш здоровим. Широко відомо, що надмірне споживання солодкого викликає масу проблем зі здоров'ям, не кажучи вже про алкоголь (який, як правило, гіркий) - з ним пов'язують понад 200 захворювань, спиртне є безпосередньою причиною шести відсотків смертей у всьому світі.

Біологи умовно розділили найбільш популярні напої на гіркі і солодкі. До першої увійшли кави, чай, грейпфрутовий сік, пиво, червоне вино і лікер, у другу - інші соки, газована вода, підсолоджені напої. Потім вони вивчили дані британського Біобанку, де містилася інформація про 336 тис. жителів і їх анкети, де люди відповідали на запитання про свій раціон. Після ці дані були зіставлені з генетичним дослідженням.

У результаті з'ясувалося, що переваги людей засновані не на розбіжностях у генах смаку, а залежать від генів, пов'язаних з психоактивними властивостями цих напоїв, що відповідають за реакцію організму на ці речовини. "Людям подобається те, як кава або алкоголь змушують їх почуватися. Ось чому вони п'ють це, справа не в смаку", - пояснила керівник дослідження Мерилін Корнеліс.

ТОП-5 найбезпечніших країн на випадок, якщо почнеться Третя світова війна

четвер, 18 квітень 2024, 11:28

У час, коли загроза Третьої світової війни щороку зростає на фоні військової агресії в Україні, Ізраїлі та конфлікту в Таїланді британці задумалися над країнами, де можна безпечно перечекати так званий апокаліпсис, передають Патріоти України. Як зазнач...

Синоптики попереджають про сильні заморозки в Україні: Де різко знизиться температура

четвер, 18 квітень 2024, 9:50

Синоптики попереджають про суттєве погіршення погоди та зниження температури в Україні. Так, у низці регіонів очікуються заморозки. Про це повідомили в Укргідрометцентрі, передають Патріоти України. Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні мет...