На судні був спеціальний відсік: На затонулій мегаяхті мільярдера Лінча можуть знаходитись конфіденційні розвіддані, - ЗМІ

На затонулій у серпні мегаяхті британського технологічного магната Майка Лінча Bayesian можуть бути конфіденційні розвіддані, які можуть зацікавити іноземні уряди, тому дайвери, які обстежують її уламки, просять посилити їх охорону. Про це повідомляє CNN із посиланням на кілька джерел, передають Патріоти України.

Чотири джерела каналу повідомили, що італійська прокуратура, яка розслідує аварію корабля, вважає, що на Bayesian можуть бути дуже конфіденційні дані, пов’язані з низкою західних спецслужб. За даними CNN, Лінч був пов’язаний з британськими, американськими та іншими спецслужбами через кілька своїх компаній, зокрема засновану ним компанію з кібербезпеки Darktrace. У квітні компанія була продана чиказькій приватній інвестиційній компанії Thoma Bravo. Крім того, згідно з британським урядом і публічними записами Darktrace, Лінч був радником британських прем'єр-міністрів Девіда Кемерона і Терези Мей з питань науки, технологій і кібербезпеки під час їхнього перебування на посаді.

Канал із посиланням на чиновника, залученого до операції з обстеження уламків корабля, пише, що вважається, що затонуле судно, що лежить на морському дні на глибині приблизно 50 метрів, має водонепроникні сейфи, що містять два суперзашифровані жорсткі диски, на яких зберігається суворо секретна інформація, включаючи коди доступу та інші конфіденційні дані. Затонуле судно ретельно обшукали водолази з дистанційними камерами.

Водолази з пожежної бригади розповіли CNN, що спочатку місцева влада побоювалась, що до уламків дістануться злодії щоб знайти дорогі ювелірні вироби та інші цінні предмети, які все ще знаходяться на борту яхти, однак зараз вони бояться, що уламки можуть зацікавити іноземні уряди, в тому числі Росію і Китай. Вони попросили, щоб яхту ретельно охороняли як над водою, так і під водою.

«Було прийнято та виконано офіційний запит на забезпечення додаткової безпеки уламків, доки їх не можна буде підняти», — підтвердив CNN представник сицилійського органу цивільного захисту, який допомагає у кримінальному розслідуванні.

Джерело у прокуратурі повідомило CNN, що, за словами людей, що вижили під час катастрофи, Лінч «не довіряв хмарним службам» і завжди зберігав диски з даними в безпечному відсіку яхти. куди б він не плавав.

Канал зазначає, що американський адвокат Кріс Морвілло представляв інтереси Лінча, коли його виправдали у кримінальній справі про шахрайство в США в червні, пов’язаної з поглинанням Hewlett Packard його компанії Autonomy. Ті, хто вижив, розповіли прокурорам, що круїз, під час якого яхта затонула, був святкуванням цього виправдання, повідомив помічник прокурора Раффаеле Каммарано.

За трагічним збігом обставин бізнес-партнер Лінча Стівен Чемберлен, який був його співвідповідачем у справі про шахрайство в США та колишній головний операційний директор Darktrace, помер 19 серпня, того самого дня, коли яхта Bayesian затонула, — після того, як його збила машина під час пробіжки. Представник прокуратури повідомив CNN, що капітн затонулого судна Джеймс Катфілд сказав їм, що Лінч дізнався про важкий стан Чемберлена і планував скоротити круїз, щоб повернутися до Великої Британії та побачити свого ділового партнера, який на той час був підключений до апарату життєзабезпечення.

Місцевий прокурор Амброджо Картозіо заявив, що жодних особистих речей, включаючи комп’ютери, коштовності або жорсткі диски Лінча, з затонулого судна не було знайдено. Водночас бортові жорсткі диски та камери спостереження, пов’язані з навігаційною системою яхти, були передані слідчим, щоб визначити, чи є якісь корисні дані, які можуть вказувати на те, як яхта затонула протягом 16 хвилин після початку шторму. На судні не було традиційної чорної скриньки або реєстратора рейсових даних для запису навігаційних даних або звуку на містку.

Після того, як дайвери завершать обстеження 473-тонного затонулого судна, вони внесуть пропозиції щодо того, як найкраще його підняти, не розливши 18 тисяч літрів масла та палива, які все ще знаходяться на борту, і як переконатися, що будь-які конфіденційні дані не потраплять до неправильних рук. Згідно з італійським законодавством, витрати на підйом корабля має оплатити його власниця — вдова Лінча.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...