На Тернопільщині пошуковці розкопали американський винищувач, котрий прийняв свій останній бій влітку 1944 року

Р-39 «Аерокобра»

Біля села Оліїв Зборівського району учасники ГО «Пошук літаків в Україні» розкопали американський винищувач часів Другої світової війни Р-39 «Аерокобра». Про це повідомив голова пошукової групи Андрій Кір’янов, повідомляють Патріоти України з посиланням на Суспільне.

За словами дослідника, у цьому районі 14-17 липня 1944 року під час Сандомирської операції були повітряні бої, літаків цієї моделі збили близько десяти. Остання згадка саме про цей літак датується 7 липня 1944 року.

«На місці падіння «Аерокобри» Р-39 є номер літака. Раніше там знайшли шильду з номерами та декілька уламків. По фото визначили що це «Аерокобра». Пізніше номер літака допомогли визначити спеціалісти з Трізни. У нашому випадку, 25Е-975 — номер літака, 31 847 — номер двигуна, але заводські. Номер літака за радянським обліком має бути 42 975. Наразі пошук ще триває по архівах», — розповів чоловік.

Уламки винищувача лежали на глибині 1-1,5 метра, поряд знайшли багато гільз «Браунінг» калібру 12,7, а також 37 мм, частини обшивки, залізо. «Американці поставляли літаки з білою зіркою, а в Радянському Союзі — щоб дуже не заморочуватись, просто замальовували зірки в червоний колір», — зазначив Андрій Кір’янов. Ще деякі написи вдалося розгледіти після миття деталей. Дослідник каже, що з них наразі готують експозицію в Музеї загиблих літаків.

«Bell P-39 Airacobra був одним із основних американських винищувачів, який перебував на службі тоді, коли США вступили у Другу світову війну. P-39 використовували радянські військово-повітряні сили, збивши найбільшу кількість ворожих літаків на східноєвропейському фронті. Цим літаком також користувались сили «Вільної Франції», Королівські ВПС, Військово-повітряні сили Сполучених Штатів та Італійські військово-повітряні сили на боці союзників», — розповів Андрій Кір’янов.

Довідка. ГО «Пошук літаків в Україні» зареєстрована у 2020 році, основне її завдання — пошук літаків. У 2021 році учасники групи розшукали два літаки, а у 2020-му знайшли 26 місць падінь літаків.

У Німеччині росіянин зарізав двох українців. Підозрюваного затримали по гарячих слідах

неділя, 28 квітень 2024, 8:41

Увечері суботи, 27 квітня, у німецькому місті Мурнау на території торгового центру виявили двох молодих українців з ножовими пораненнями. У вбивстві підозрюють громадянина Росії. Про це повідомила місцева поліція. Зазначається, що 36-річний потерпілий ...

У кого можуть вилучити авто і забрати посвідчення водія - нюанси нового закону про мобілізацію

неділя, 28 квітень 2024, 8:28

Обмежити ухилянта в користуванні транспортним засобом можна буде після суду. Окрім того, наявність більше ніж одного авто дозволяє вилучати машину на потреби Сил оборони - і це стосується всіх громадян України, а не лише військовозобов'язаних. Нюанси н...