На території Малої Азії знайшли цікавий аксесуар для макіяжу віком понад 8 000 років

Кам'яна підводка для очей з фарбою на кінці

Під час розкопок кургану Єшилова Гююк в Ізмірі турецькі археологи виявили кам'яну підводку для очей віком 8,2 тисячі років, передають Патріоти України з посиланням на Arkeonews.

На її кінчику збереглися залишки чорної фарби, яку використовували для макіяжу очей в арабських, середземноморських та південноазійських культурах.

Дослідники вважають, що фарба містила оксид марганцю, головний компонент косметичного засобу кохль, що використовувався для підкреслення очей. Субстанцію вже відправили на аналіз.

Професор Зафер Дерин з Університету Еге зазначив, що ця знахідка демонструє, як жінки Егейського моря 8200 років тому приділяли увагу своїй зовнішності. Раніше археологи також знаходили посудини для прикрас, що підтверджує існування цивілізації в районі Ізміра ще 8500–6500 років тому.

На борту знаходився власник золотодобувної компанії: У РФ розбився вертоліт Rсobinson R66

вівторок, 17 вересень 2024, 21:51

У Росії у вівторок, 17 вересня, розбився вертоліт Rсobinson R66. Російські ЗМІ пишуть, що на борту знаходився власник золотодобувної компанії ТОВ Хергу Мікаел Арутюнян. Про це повідомляє пропагандистське агентство ТАСС, передають Патріоти України. Як п...

"Сварливий карликовий бичок": Вчені несподівано виявили новий незвичний вид риб (фото)

вівторок, 17 вересень 2024, 21:29

Новий вид риб був знайдений у Червоному морі: менше 2 сантиметрів завдовжки, він примудрився вмістити достатньо люті у свою крихітну мордочку, щоб заслужити загальну назву "сварливий карликовий бичок", зазначають Патріоти України. Науковці вперше поміт...