"На цвинтарі всі лежать і ніхто не свариться": Митрополит УПЦ МП назвав діяльність СБУ, яка бореться з агентами РФ, "смертним гріхом" (відео)

Митрополит Сарненський і Поліський УПЦ МП Анатолій (Олексій Гладкий) під час проповіді розкритикував діяльність Служби безпеки України й закликав уникати конфліктів, тому що "на цвинтарі всі лежать і ніхто не свариться". Він також порадив своїм парафіянам не переходити до ПЦУ, передають Патріоти України.

Відповідну промову священнослужитель виголосив в одній із церков Української православної церкви Московського патріархату. Фрагментом проповіді у своєму акаунті у Facebook поділився депутат Сарненської міської ради Валерій Куліков.

Початок розповіді на запис не потрапив. Однак можна зрозуміти, що митрополит поскаржився на якісь дії СБУ щодо отця Анатолія – ймовірно, іншого священника УПЦ МП. Що саме зробила спецслужба, не уточнюється, але митрополит назвав це "смертним гріхом".

"Говорив покійний отець секретар наш: "На кладовиську всі лежать і ніхто не свариться". Це живі сваряться, бо сатана села. А там ніхто не свариться, бо не можна ділити сьогодні ні живих, ні мертвих. І те, що зробило СБУ в отця Анатолія, те, що зробили ті люди, це смертний гріх, який ляже на їхні роди.

А потім ми будемо казати, чого ми такі нещасні, а чого будуть страждати дітки, а чого будуть страждати онуки? І будемо казати: "Чого ми нещасні?". А нещасні тому, що потьмарив сатана розум і люди подуріли", – сказав Олексій Гладкий.

Далі він закликав зберегти "віру свою дідів і прадідів, тому що ви поліщуки". "Я родом не звідси. Я 30 років тому присланий до вас, рятувати Полісся. Мені без чотирьох [років] 70 [років]. Я вже тут ляжу, але віру міняти не буду. І ви не міняйте", – заявив священнослужитель. Судячи з біографії на сайті УПЦ МП, народився він у місті Старокостянтинів Хмельницької області.

Митрополит натякнув, що перехід до іншого патріархату – це "політика". "Усе політичне спливе, а ви повинні залишатися чесними перед Богом. Скільки нам залишилося. Особливо тим людям, які вже старші за віком? Скільки нам залишилося? Хіба перед смертю Бога змінюють?" – запитав Олексій Гладкий.

Відомо, що митрополит Анатолій отримав свій сан у 2013 році, а почав служити в церкві як диякон ще 1982-го. Він має багато релігійних нагород. Крім того, п'ятим президентом Петром Порошенком він нагороджений орденом Ярослава Мудрого (V ступеня) за "значний особистий внесок у будівництво держави, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України".

У мережі є інформація, що митрополит Анатолій у 2014 році нібито був одним із підписантів меморандуму про єдину помісну православну церкву, який на обласному рівні ініціювала місцева ОДА. Пізніше нібито за наказом голови УПЦ МП митрополита Онуфрія священнослужитель відкликав підпис. Перевірити достовірність цієї події неможливо.

Пролунали постріли: У Чернівецькій області цивільні накинулися на працівника ТЦК

субота, 20 квітень 2024, 16:41

У Чернівецькій області місцеві скоїли масовий напад на працівників ТЦК та СП. Один з працівників ТЦК відкрив вогонь, передають Патріоти України. Як повідомляє прес-служба обласного ТЦК, інцидент стався сьогодні, поблизу села Чорногузи, під час здійснен...

У Києві п'яний водій не врахував розмір вантажу і розніс заправку (фото)

субота, 20 квітень 2024, 16:19

У Києві п'яний водій не врахував розмір вантажу і розніс заправку в Голосіївському районі. Про це повідомила патрульна поліція Києва та оприлюднила відповідні фото, передають Патріоти України. "У Голосіївському районі інспектори отримали повідомлення п...