На Вінниччині чоловік отримав опіки 40% тіла, намагаючись обсмалити кабанчика

Лікарі-комбустіологи львівської лікарні св. Луки врятували 52-річного мешканця Вінницької області, який отримав опіки 40% тіла під час обсмалював кабана напередодні Великодня. Через обширне ураження дихальних шляхів чоловік не міг самостійно дихати і його підключили до апарата ШВЛ.

Ігор Коваль із села Берізки-Бершадські, що у Вінницькій області, щороку перед весняними святами заколював кабана – це родинна традиція. Так було і цього року. Усередині квітня він заколов кабана, а тоді взявся його обсмалювати з допомогою газового балона. Раптом хомут зі шлангом відірвалися і за мить весь одяг на чоловікові спалахнув, повідомили у лікарні.

«Швидка» доправили чоловіка до Вінницького опікового центру, а звідти через два дні його перевезли до Львова, у Центр термічної травми та пластичної хірургії лікарні св. Луки. Вогонь уразив обличчя, руки, живіт, спину, стегна та сідниці. Іншими словами, обпік майже половину тіла. Лікарі-комбустіологи взялися рятували пацієнта. Спершу очистили рани від мертвих тканин. А для відновлення кровообігу в обпечених кінцівках зробили спеціальні розрізи. Через опіки обличчя, шиї та дихальних шляхів у пацієнта з’явилися набряки і він більше не міг дихати самостійно. Тож його підключили до апарата ШВЛ.

«Через три дні ми провели йому обширне оперативне втручання, яке тривало кілька годин: висікли некротичні тканини на місці глибоких опіків та одномоментно закрили ці рани власною шкірою пацієнта, яку взяли з гомілок, а також частково з неушкоджених ділянок стегон та плечей», – каже завідувач Центру термічної травми та пластичної хірургії Іван Рик.

За якийсь час після операції набряки на шиї та обличчі пацієнта зійшли і Ігор знову міг самостійно дихати. 80% пересадженої шкіри прижилося. Через місяць пацієнту зробили повторну пересадку шкіри. Для закриття поверхневих опіків лікарі використовували також і ксеношкіру (свинячу).

Зараз пацієнт почувається вже значно краще. Пересаджена шкіра приживається і рани загоюються. Чоловік сподівається, що вже невдовзі зможе нарешті взяти на руки свою півторарічну донечку.

Важливий крок: Переселенцям планують надавати субсидії на оренду житла

понеділок, 8 липень 2024, 12:49

Уряд планує надавати субсидії на оренду житла для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), щоб зменшити їхнє фінансове навантаження. Наразі документ винесено на обговорення серед представників влади, депутатів та громадськості, після чого його розгляне уряд,...

Окупанти масовано атакували Київ ракетами, багато загиблих і поранених. Доповнюється

понеділок, 8 липень 2024, 11:27

Російські терористи знову масовано атакували ракетами Україну. Різні міста: Київ, Дніпро, Кривий Ріг, Словʼянськ, Краматорськ. Понад 40 ракет різних типів. Пошкоджені житлові будинки, інфраструктура та дитяча лікарня, передають Патріоти України. У Києв...