На вибір - квадратні, без кісточки, з жовтою м’якоттю: Виробники розказали про кавунові експерименти в Україні

Українські аграрії та науковці активно експериментують із виведенням та вдосконаленням нових сортів кавунів. Наприклад, кавуни без кісточок, або ж видовженої чи квадратної форми. Про це в інтерв'ю "Главкому" розповіли експерти баштанної галузі, передають Патріоти України.

За словами голови Нововоронцовської селищної військової адміністрації Андрія Селецького, раніше найпопулярнішими сортами херсонського кавуна були «Тавричанка» та «Туман».

«Тавричанка» – це здоровенні кавуни з білою кісточкою. Але з часом вони втратили популярність, бо люди перестали їх купувати саме через колір кісточки, вважаючи, що кавун нестиглий. «Туман» – невеликий, довгастий, темнозелений плід без видимих смужок». Також раніше, ще з часів СРСР, на Херсонщині одним з найуживаніших сортів був «Астраханський», - розповів Селецький.

Голова адміністрації зауважує, що зараз у херсонських аграріїв повагою користуються сорти «Кремзен» (Crimson, у перекладі з англійської малиновий) та «Продюсер», оскільки вони не тільки смачні, а ще й стійкі до різних умов транспортування завдяки товстій шкірі. Селецький додає, що аграрії громади експериментують з різними сортами, наприклад, цьогоріч взялися виростити сорти без кісточок.

Водночас науковці успішно працюють над виведенням нових сортів кавунів. Докторка сільськогосподарських наук, заступниця директора Інституту овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України Оксана Сергієнко виділяє найкращі, на її думку, виведені вченими Інституту овочівництва і баштанництва та Дніпропетровською дослідною станцією: «Відомий сорт «Фаворит» – видовженої форми, він користується попитом як у виробників, так і у споживачів Харківщини та Дніпропетровщини. Назву і кавун «Макс Плюс», вага якого може досягати 12 кг і який дуже довго зберігається, до 90 днів».

В інституті вивели також екзотичний сорт «Сонячне сяйво», що має жовту м’якоть; колір самого плода – білий.

Що ж стосується квадратних кавунів, то вони нічим не відрізняються від овальних чи круглих, окрім як формою. Це звичайний кавун, поміщений під час росту у відповідну форму, пояснили експерти. За їхніми словами, такі кавуни в Україні ніхто не вирощує, так як форми є проблематичними, а монетизація такої «дивовижі» сумнівна.

Кому не треба проходити ВЛК щороку: У ТЦК дали пояснення

понеділок, 15 липень 2024, 23:50

Якщо людина не підлягає під мобілізацію з правових підстав надання відстрочки або перебування на спеціальному військовому обліку, ніхто таку особу щороку ганяти по ВЛК не буде. Представниця ТЦК Лариса Козак розповіла, кому не треба щороку проходити вій...

На вибір - квадратні, без кісточки, з жовтою м’якоттю: Виробники розказали про кавунові експерименти в Україні

понеділок, 15 липень 2024, 22:59

Українські аграрії та науковці активно експериментують із виведенням та вдосконаленням нових сортів кавунів. Наприклад, кавуни без кісточок, або ж видовженої чи квадратної форми. Про це в інтерв'ю "Главкому" розповіли експерти баштанної галузі, передаю...