На Землі можуть знову з‘явитися динозаври? Вчені розповіли про наслідки глобального потепління

Динозаври продовжують існувати поряд із нами у вигляді птахів - нащадків давніх крилатих рептилій. Але чи могли би "канонічні" динозаври, як-от, тиранозавр, трицератопс і стегозавр, еволюціонувати знову, якби клімат і температура повернулися до умов крейдяного періоду?

Мабуть, ні, пише Science Focus. Водночас ми не можемо передбачити, які живі істоти з’являться на планеті в майбутньому.

В еволюції чимало залежить від випадковості. Природний відбір не можна запланувати; він відбувається, щоб адаптувати організми до нагальних викликів.

Американський палеонтолог Стівен Джей Гулд розмірковував: що станеться, якщо ми перемотаємо стрічку життя планети в якийсь далекий час і натиснемо кнопку "play"? Коли б ця стрічка дійшла до наших днів, світ би не був таким самим, впевнений учений. Дрібні випадковості спрямували б життя на непередбачувані шляхи, які би змінювались щоразу, коли "запис перемотується і відтворюється".


Чим більше ми вивчаємо скам'янілості, тим більше розуміємо: вимирання – це назавжди. Якщо вид або група зникає, то просто не повертається. Візьмемо, наприклад, трилобітів. Клімат у наші дні в цілому схожий на той, що був у часи їхнього процвітання в океанах, але трилобіти так і не з'явились знову.

А як щодо чогось подібного до динозаврів, чи могли би вони еволюціонувати? Цілком можливо, відповідають палеонтологи.

Потужною силою еволюції є конвергенція: якщо різні види стикаються з однаковими кліматичними та екологічними факторами, вони часто розвивають схожі риси, щоб пристосуватися до свого оточення. Наприклад, і динозаври (птахи), і ссавці (кажани) незалежно одне від одного розвинули крила, щоб літати.

Якби Земля опинилася в умовах, схожих на крейдяний період, тиранозавр і трицератопс, безсумнівно, не змогли б еволюціонувати, але інші великі й незграбні рептилії – могли б.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...