На Житомирщині у 3D-форматі відтворили величний Звягельський замок, закладений славетним князем Острозьким (відео)

Майбутній переможець московитів під Оршею, великий гетьман Литовський Костянтин Острозький власноручно заклав перший камінь твердині посеред своїх волинських володінь 1507 року.

У Новограді-Волинському на Житомирщині за допомогою 3D-моделювання відтворили вигляд Звягельського замку 1620 року, передають Патріоти України з посиланням на розробника ролика Олексія Заруцького, передають Патріоти України.

Наголошується, що замок відтворено в точності до найдрібніших деталей часів 1620 року.

Відомо, що Житомирська археологічна експедиція сканувала усю площу біля фортеці, робила аерофото- та відеознімання, а також вивчала архіви, історичні факти, інвентарні описи для відтворення найдрібніших деталей замку.

Підготовка 3D-моделі замку тривала понад рік.

Довідка:

Фортецю і замок у Звягелі (назва Новограда-Волинського до 1975 року), які відносять до оборонних споруд епохи пізнього Ренесансу, почали зводити, коли місто перейшло у власність князя Костянтина Острозького. У 1595 році будівництво завершили, однак у XVIII столітті частину стін розібрали для будівництва костелу, а потім і церкви. Наразі поруч з уцілілим муром фортеці облаштований оглядовий майданчик над річкою Случ.

Це може здивувати! Які професії значно підвищують ризик деменції - дослідження

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:30

Вчені дійшли висновку, що рутинна робота може сприяти погіршенню когнітивних здібностей і навіть стати передумовою розвитку деменції через невисокий рівень мозкової стимуляції під час професійної діяльності. Про результати дослідження пише CNN, переда...

Німеччина припиняє фінансову допомогу для українських біженців: Стало відомо, кому саме, чому і як

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:28

Уряд Німеччини, зіткнувшись із великою кількістю українських біженців, які відмовляються від пропозицій щодо працевлаштування, розглядає можливість припинення фінансової підтримки для цієї групи осіб. Згідно з останніми даними, 77% українських біженців...