На Житомирщині у гільзі від снаряду знайшли друковані агітматеріали УПА (фото)

У лісі неподалік урочища "Криниченька" на території хутора Соболів Житомирщини археолог-аматор знайшов гільзу від снаряду УПА. Про це розповів виконувач обов’язків директора Радомишльського народного краєзнавчого музею Сергій Галицький, передають Патріоти України.

Гільза є черговим прямим свідченням того, наскільки на Житомирщині був поширеним повстанський рух. "У гільзі від італійського снаряда, що була закрита дерев’яною пробкою, понад сім десятиліть у землі пролежали три друковані артефакти: газета "Зов крови" за 1947 рік, листівка "Українська молодь!" і буклетик "За що бореться Українська Повстанча Армія (УПА)?", – зазначив історик.

За його словами, це руйнує поширений стереотип про те, що УПА діяла виключно на західноукраїнських землях. "Радомишльщина – це взагалі повстанський край, і народний спротив тут тривав аж до 1952 року. Безпосередньо на хуторі Соболів діяла підпільна організація з шести вояків ОУН. На хуторі Жадок – п’ятеро повстанців. У селі Негребівка – двадцятеро. Так – і в решті сіл", - розповів Галицький.

За словами історика, останній бій, у якому полягли троє вояків УПА, відбувся під Глуховим Другим у 1952 році.

Джерело: АрміяІнформ

Тато чи мама? Вчені пояснили, від кого діти успадковують розумові здібності

четвер, 28 березень 2024, 18:30

Інтелект, як і інші здібності дитини визначається спадковими факторами та неспадковими факторами. Як стверджують вчені інтелект - це лише на 40–60% спадковість, решта залежить від впливу середовища. Науковців давно цікавило питання, хто в цих відсотках...

Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...