На Житомирщині знайдено скарб срібляників з тризубами Володимира Великого та Святополка Окаянного (фото)

На Житомирщині знайшли 32 срібних монети періоду 1000 -1019 року з зображеннями князів Володимира Святославовича та його тризубом, а також Святополка Ярополковича з двозубом. Про це повідомив радіоведучий та науковий співробітник Інституту історії НАН України Олександр Aлфьоров у Facebook, передають Патріоти України.

"Зараз в Городниці (Житомирська обл.) розпочалась передача скарбу срібників Володимира Святого та Святополка Ярополковича. Разом 32 монети – перші монети Русі-України. Це скарб національного значення! Понад 100 років історики не знали подібних знахідок! На срібних монетах, що датуються 1000-1019 рр. зображено Київського князя, а на зворотній стороні княжий знак – тризуб у Володимира та двозуб у Святополка", - розповів історик.

Олександр Aлфьоров розповів, що скарб знайшли його знайомі за побутових обставин та попросив розголосу, щоб монети були передані прямо до музею.

"Нам необхідно убезпечити цю передачу, бо вона є прецедентом за всі роки незалежності. Водночас, монети не мають загубитись "на калідорах", а бути передані до Музею", - відзначив він.

Aлфьоров охрестив знахідку "Городницьким скарбом". 32 срібляники з зображеннями князів Володимира Святославовича та його тризубом, а також Святополка Ярополковича з двозубом датуються 1000 - 1019 роками.
У скарбі присутні 27 монет епохи Володимира Великого. Решта 5 монет мають зображення та княжий знак великого київського князя Святополка Ярополковича, що правив у 1015-1019 роках та програв у князівській міжусобиці Ярославу Мудрому.
Востаннє старовинні монети у таких кількостях в Україні знаходили ще у 1876 році під час будівельних робіт на Вознесенському узвозі у Києві, тоді знайшли 120 монет. Всього до цієї знахідки було відомо про існування приблизно 400 монет часів Володимира Великого, Святополка Окаянного і Ярослава Мудрого.

Історик додав фото монет:

Шокуюча цифра: Скільки в Україні зниклих безвісти

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:57

Наразі в Україні зниклими безвісти є понад 50 тис. людей. До повномасштабного вторгнення Росії ця цифра була в чотири рази меншою. Про це повідомив заступник голови Нацполіції України Андрій Нєбитов. передають Патріоти України. За його словами, до поча...

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...