Наче з легенди про короля Артура: Археологи знайшли середньовічний меч, котрий століттями покоївся у камені

У оповідях про британського короля Артура розповідається, що на початку шляху до своєї величі він витягнув забитий лезом у камінь чарівний меч Екскалібур. Тепер археологи стикнулися з дуже подібною ситуацією.

Так у річці Врбас, на півночі Боснії та Герцеговини, був знайдений меч датований XIV датується кінцем XIII — початком XV століття. Клинок був вбитий у твердий шматок скелі на глибині 11 метрів під поверхнею. Знахідку зразу прозвали «Екскалібур».

Оскільки поїдений корозією артифакт застряг у твердій скелі, вивільняли цінну знахідку дуже обережно. Це перший меч, знайдений поблизу середньовічного міста Звечай, розташованому на лівому березі річки Мрежніца. Тому він має подвійну цінність — як наукову, так і історичну, каже Івана Панджич, археолог і куратор Музею Республіки Сербської.

Науковець додала, що це єдина подібна знахідка того періоду на Балканах за останні 90 років. Руїни середньовічного замку в місті Звечай, колись були резиденцією боснійських правителів.

Після довгої та бурхливої історії замок був зруйнований 1777 року, і сьогодні на руїнах стін з частинами вежі стоїть приватний будинок.

Хоча більшість міфологів та істориків погоджуються, що історія про Екскалібур короля Артура є метафорою видобутку залізної руди з каменю та події залізного віку, в різний час були знайдені інші середньовічні мечі, встромлені в каміння. Зараз дослідники намагаються визначити, як саме клинок увійшов у скелю і чому.

Опалювальний сезон в Україні можуть завершити достроково, названо терміни і причину

вівторок, 19 березень 2024, 11:28

Опалювальний сезон в Україні цього року завершиться наприкінці березня через плюсову температуру повітря. Про це заявив голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов, . "Зазвичай опалювальний сезон закінчується 15 квітня, але цього року, зважаючи на п...

В Україні повернули обов'язкову індексацію зарплат, але підвищення можна не чекати? Всі нюанси

вівторок, 19 березень 2024, 11:26

Для українських роботодавців повернули зобов'язання щороку проводити індексацію зарплат. У 2023 році дія такого правила була припинена, проте 2024-го її відновили. Утім, українцям не доводиться розраховувати на різке підвищення окладів - обов'язковій і...