Наче з легенди про короля Артура: Археологи знайшли середньовічний меч, котрий століттями покоївся у камені

У оповідях про британського короля Артура розповідається, що на початку шляху до своєї величі він витягнув забитий лезом у камінь чарівний меч Екскалібур. Тепер археологи стикнулися з дуже подібною ситуацією.

Так у річці Врбас, на півночі Боснії та Герцеговини, був знайдений меч датований XIV датується кінцем XIII — початком XV століття. Клинок був вбитий у твердий шматок скелі на глибині 11 метрів під поверхнею. Знахідку зразу прозвали «Екскалібур».

Оскільки поїдений корозією артифакт застряг у твердій скелі, вивільняли цінну знахідку дуже обережно. Це перший меч, знайдений поблизу середньовічного міста Звечай, розташованому на лівому березі річки Мрежніца. Тому він має подвійну цінність — як наукову, так і історичну, каже Івана Панджич, археолог і куратор Музею Республіки Сербської.

Науковець додала, що це єдина подібна знахідка того періоду на Балканах за останні 90 років. Руїни середньовічного замку в місті Звечай, колись були резиденцією боснійських правителів.

Після довгої та бурхливої історії замок був зруйнований 1777 року, і сьогодні на руїнах стін з частинами вежі стоїть приватний будинок.

Хоча більшість міфологів та істориків погоджуються, що історія про Екскалібур короля Артура є метафорою видобутку залізної руди з каменю та події залізного віку, в різний час були знайдені інші середньовічні мечі, встромлені в каміння. Зараз дослідники намагаються визначити, як саме клинок увійшов у скелю і чому.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...