Над Україною нависла загроза повного локдауну: Що це таке, коли можуть ввести і що заборонять

Найближчим часом в Україні можуть ввести повний локдаун через коронавірус, під час якого введуть жорсткі обмеження для українців, передають Патріоти України.

Що таке локдаун?

Локдаун - жорстка форма карантину, яка обмежує вільне пересування людей як в державі, так і за її межі. В таких умовах функціонувати можуть лише ті організації, які надають необхідні основні послуги і товари (лікарні, аптеки, продуктові магазини і т. д.).

Локдаун вже вводився навесні 2020 року, коли не працював громадський транспорт, були лімітовані можливості пересування людей між містами, не працювали школи, установи, а чимале число українців перебували вдома.

Що кажуть в Кабміні і коли можуть ввести

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні Верховної Ради заявив, що в Україні можуть ввести локдаун, якщо не подіє карантин вихідного дня. У той же час, він заявив, що рішення про повний локдаун не прийматимуть в Україні до тих пір, поки є альтернативи.

"Основне завдання карантину вихідного дня вийти на плато, тобто зафіксувати захворюваність на рівні 12 тисяч. Якщо цього не буде, то ми будемо змушені піти на більш жорсткі заходи. Це лише 6 днів в листопаді, які можуть дати Україні шанс", - підкреслив Шмигаль.

За словами Шмигаля, епідеміологи прогнозують, що через три тижні в Україні може бути 20 тис. хворих на добу, що може привести до повного локдауну, якщо закінчаться місця в лікарнях. "Локдаун треба буде вводити на три тижні ... Це зробило більшість країн Європи", - сказав Шмигаль.

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків в відеотрансляції в Facebook розповів, що в залежності від ситуації з коронавірусом, жорсткий карантин може бути введений або 10-15 грудня, або 20-25 грудня.

"Позиція уряду незмінна - карантин вихідного дня буде. Крім того, висловлено думку, що це певна підготовка до повного локдауну в нашій країні. Озвучили цифри, цей локдаун в такому песимістичному варіанті буде 10-15 грудня, в оптимістичному - 20-25 грудня" , - сказав Марцінків.

Які заборони передбачає повний локдаун

11 листопада Кабмін прийняв рішення про введення в Україні з 14 по 30 листопада карантину вихідного дня. Він буде діяти з 00.00 суботи до 00.00 понеділка, протягом трьох тижнів.

У вихідні дні заборонено роботу кав'ярень і ресторанів, можна працювати лише на винос, робота ТРЦ, фітнес-центрів, інших розважальних закладів і тд.

Дозволено працювати тільки продуктовим магазинам, аптекам, поштовим відділенням, ветаптекам, медустановам, АЗС.

Локдаун може передбачати закриття кордонів країни, введення комендантської години, скасування міжнародного і міжміського транспортного сполучення, закриття навчальних закладів, закладів громадського харчування та розваг тощо.

Думка лікаря

"Доведеної ефективності карантину вихідного дня немає. Мені б не хотілося лякати українців. Але найбільш вірогідний сценарій - це погіршення епідемічної ситуації та, як результат, необхідність вводити жорсткий карантин через два-три тижні", - зазначив лікар-інфекціоніст, викладач Школи охорони здоров'я НаУКМА Володимир Курпіта.

За його словами, домогтися зупинки природного перебігу епідемії можна тільки введенням повноцінного карантину. Міністр охорони здоров'я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко, також, вважає, що повний локдаун з точки зору протиепідемічних заходів є найефективнішим методом протидії епідемії, адже він повністю розриває ланцюг передачі хвороби. Але для України це найбільш небажаний сценарій.

Джерело: Апостроф

Інновації, що рятують

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:55

Знов обстріл російськими терористами цивільної інфраструктури. Цього разу в Дніпрі. Треба лиш підтримувати, а не душити українські розробки, і обʼєднувати зусилля для прискорення допомоги, а не потурати політичним ревнощам. Ай-Петрі СВ — перспективний ...

Суд виніс вирок тренеру з Харківщини за згвалтування 11-річного хлопця: Шокуючі подробиці справи

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:44

15 квітня Городоцький районний суд Львівської області виніс вирок керівнику громадської організації “Десантно-спортивний навчально-тренувальний центр” у Чугуєві. Чоловіка визнали винним у розбещенні, сексуальному насильстві та зґвалтуванні 11-річного х...