Надбання людства та попередження, що знов лунає, актуальне: Лист Ейнштейна Рузвельту про атомну загрозу виставлять на продаж за рекордну суму

Лист Ейнштейна продадуть на аукціоні

Лист Ейнштейна президенту Франкліну Д. Рузвельту стосувався можливості створення ядерної зброї і висловлював обурення щодо наукових можливостей нацистської Німеччини в цій області.

Лист Альберта Ейнштейна, який заохочував США до розробки перших у світі ядерних бомб, виставлять на аукціон. Про це повідомляє BBC.

Лист, написаний президенту Франкліну Д. Рузвельту у 1939 році, попереджає, що нацистська Німеччина може бути здатна створити таку зброю - і пропонує США розпочати власну атомну програму.

Насправді він був написаний угорським фізиком Лео Сілардом, але підписаний Ейнштейном, оскільки його статус одного з найвидатніших наукових діячів усіх часів і народів підвищував ймовірність привернути увагу президента.

Торги відбудуться в Нью-Йорку в рамках аукціону Christie's з продажу особистої колекції артефактів співзасновника Microsoft Пола Аллена, який помер у 2018 році.

У світі існує дві версії листа - перша, надіслана президенту, зберігається в Бібліотеці і музеї Рузвельта в Нью-Йорку, а друга, дещо коротша, буде продана на аукціоні. Її оцінюють у суму від 4 до 6 мільйонів доларів.

Також на аукціоні представлять відновлений Алленом комп’ютер 1971 року виготовлення. Припускають, що пристрій - саме та модель, над якою вони спільно з Біллом Гейтсом працювали перед тим, як заснувати Microsoft.

Крім того, відвідувачі зможуть поборотися за право придбати скафандр астронавта Еда Вайта - першого американця, який вийшов у відкритий космос у 1965 році.

Раніше повідомлялося, що Рідкісне перше видання книги про Гаррі Поттера продали на аукціоні за понад 45 000 фунтів стерлінгів.

В Інституті демографії оцінили, яка кількість населення наразі зберігається в Україні

субота, 29 червень 2024, 15:05

Олександр Гладун, заступник директора Інституту демографії та проблем якості життя НАН України, зазначив, що на підконтрольній Україні території зараз перебуває приблизно 34-35 млн українцівпередають Патріоти України. Про це він розповів у етері Еспрес...

"Велике Яблуко" святкую дуже круглу дату: 10 цікавих епiзодiв з історії Нью-Йорку, котрому виповнюється 400 років

субота, 29 червень 2024, 14:20

Нью-Йорк — який одні звуть Великим яблуком, інші — Новим Вавилоном — був заснований у 1624 році і став одним із втілень американської мрії. Фокус виокремив найцікавіші факти з чотирьохсотрічної історії цього надзвичайного, блискучого і, мабуть, найбiль...