Надбавки до пенсії, комунальні тарифи, зміни в Укрзалізниці та Укрпошті, державні вихідні: Що зміниться в Україні з 1 червня

З 1 червня в Україні очікується підвищення тарифів на світло та воду. Одній з категорій пенсіонерів виплатять пенсію із надбавкою за три місяці. Випускники у червні здаватимуть НМТ. Укрзалізниця запускає нові рейси до моря, проте пляжний сезон на курортах ще під питанням.

Ситуація з тарифами

В Україні планують підняти ціни на низку послуг ЖКГ, але на даний момент офіційних рішень щодо цього питання ще немає.

Електроенергія

Минулого місяця уряд продовжив дію пільгових тарифів на електроенергію до 1 червня 2023. Ціни зафіксували на довоєнному рівні: 1,44 грн/кВт-год (при споживанні до 250 кВт на місяць) та 1,68 грн/кВт-год при споживанні понад 250 кВт.

Однак у НКРЕКП неодноразово заявляли про необхідність переглянути ціну на світло. Як пояснюють у регуляторі, підвищення тарифу для населення є вимушеним кроком, щоб відновити енергосистему після ракетних атак. Нова ціна може становити до 2,88 грн/кВт-год.

НКРЕКП вже підвищило ціни на розподіл електроенергії для 22 обленерго України з 1 червня на 25-50%, а 1 липня планується наступний етап. Це може стати підставою для перегляду тарифів для населення.

Водопостачання

Щодо цін на воду, в НКРЕКП також готують рішення про підвищення тарифів. Це питання винесене на засідання Нацкомісії 31 травня 2023.

Проект постанови про нові ціни на воду для водоканалів України був опублікований ще у грудні 2022 року, але тоді його відправили на доопрацювання. Згідно з документом, вартість на послуги з централізоване водопостачання та водовідведення може зрости в середньому на 30%.

Газ

На період війни в Україні запроваджено мораторій цін на газ для населення. Тому тариф із 1 червня залишиться незмінним.

Крім того, компанія "Нафтогаз" продовжила дію свого річного тарифу до 1 травня 2024 року – 7,96 грн/куб.м. У решти постачальників послуги вартість 1 кубометра – від 7,7 до 9,99 грн.

Зазначимо, крім цін на газопостачання та розподіл газу тарифний мораторій діє на послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання – до закінчення воєнного стану та ще 6 місяців після.

Підвищення пенсій

У червні підвищені виплати отримає категорія пенсіонерів, якій зробили перерахунок 1 квітня. Це особи пенсійного віку, які продовжують працювати та мають не менше 2-х років стажу для перерахунку.

Через особливості декларування Пенсійний фонд проведе нарахування "заднім числом". Таким чином, у червні пенсії для працюючих пенсіонерів надійдуть із доплатою за три місяці: за квітень, травень та червень.

Наступний етап підвищення пенсій в Україні відбудеться з 1 липня 2023 року.

Стартує НМТ

У червні на українських абітурієнтів очікує важливий етап – складання Національного мультипредметного тесту (НМТ). Основна сесія відбудеться з 5-го по 23 червня у містах України та у спеціальних екзаменаційних центрах за кордоном.

Учасникам тестування буде необхідно за 180 хвилин дати відповіді на запитання комп'ютерного тесту з трьох предметів.

Про точний час та місце проведення НМТ мають повідомити за 10 днів до тестування в особистому кабінеті кожного учасника на сайті УЦОЯО. Результати будуть доступні також у особистих кабінетах до 28 червня.

Нові рейси Укрзалізниці

З настанням літа "Укрзалізниця" запустить додаткові рейси та запровадить новий графік руху поїздів. З 10 червня з'являться два нові рейси, щоб українцям стало зручніше діставатися популярних курортів.

Потяг №40/39 Запоріжжя – Солотвино з'єднає Запоріжжя та Дніпро з курортами Львівської області та Закарпаття – від Славсько до Берегово.

Потяг №148/147 Київ - Одеса їхатиме Черкасами. Це дозволить мешканцям області зручно планувати свій відпочинок біля моря.

Також уперше з початку повномасштабної війни "Укрзалізниця" повертає на маршрут поїзд сполученням Київ-Дніпро-Запоріжжя. Щоденний рейс швидкісного Hyundai Rotem запустять із 10 червня.

Крім того, по кількох маршрутах поїздів, що вже курсують, продовжать сполучення і додадуть проміжні станції.

Нововведення Укрпошти

У червні 2023 одна з послуг національного поштового оператора України стане дешевшою. Тарифи на відправку посилок у США подешевшають на 8%.

Американська пошта USPS приєдналася до коаліції 67 країн, які вже підписали угоду PRIME щодо співпраці з Укрпоштою.

Також не потрібно буде йти до відділення, щоб замовити марки, конверти. Укрпошта з 1 червня запускає продаж поштової продукції онлайн.

А з липня скасують обов'язкову наклейку марок на посилки. Оформити відправку можна буде онлайн в особистому кабінеті або мобільному додатку та одразу сплатити.

Чи відкриють пляжі?

Літо 2022 в Україні минуло без курортного сезону через війну. Цього року пляжний відпочинок також буде доступний не на всіх водоймах.

В Одесі зберігається мінна небезпека, але військова адміністрація розглядає можливість відкрити частину морського узбережжя. Рішення мають ухвалити до 5 червня.

При цьому в Чорноморську пляжі залишаться закритими, як і на морських курортах Миколаївської області, але в річках та озерах купатися дозволять.

Київські пляжі офіційно відкривати не планують, виною тому є постійна загроза ракетних атак. КМДА не радить відвідувати пляжі, оскільки на них не обладнані укриття.

Вихідні у червні

Воєнний стан в Україні триватиме щонайменше до 18 серпня 2023, у зв'язку з чим для українців продовжить діяти низка обмежень.

У червні відзначаються два державні свята, з нагоди яких зазвичай були додаткові вихідні. Це наступний день після Трійці, що завжди припадає на неділю, та День Конституції. Але у 2023 році ці дні будуть робочими. Йдеться про 5 червня та 28 червня.

Таким чином, вихідними цього місяця будуть лише суботи та неділі – загалом 8 днів.

У фінському місті на кордоні з Росією зрізали прапор України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:59

Український прапор, що майорів перед мерією фінсько міста Лаппеєнранта, за останній тиждень двічі зазнав вандалізму. Про це повідомляє Yle, передають Патріоти України. Невідомі обрізали мотузки, на яких тримався прапор, після чого він опинився на земл...

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...