Надчутливу штучну шкіру створили науковці з Сингапуру

Здатність "відчувати" і точніше сприймати оточення дозволить використовувати штучну шкіру на роботах для догляду за хворими.

Дослідники Національного Університету Сінгапуру (NUS) розробили надчутливу штучну шкіру, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Шкіра працює на базі нейроморфного процесора від Intel - Loihi. Її сенсори можуть визначати текстуру, форму і ступінь жорсткості предметів в 10 разів швидше людського ока.

У перспективі здатність «відчувати» і точніше сприймати оточення дозволить використовувати штучну шкіру на роботах для догляду за хворими, а покращений дотик – автоматизувати хірургічні завдання.

Команда NUS зуміла навчити роботизовану руку, обтягнуту штучною шкірою, розпізнавати шрифт Брайля з точністю більш ніж 92%. При цьому чіп, на базі якого працював пристрій, вимагав у 20 разів менше енергії, ніж стандартний процесор з архітектурою фон Неймана.

На наступному етапі вчені об'єднали чутливу шкіру з подієвою камерою, після чого доручили роботу відрізнити один від одного непрозорі контейнери, наповнені різною кількістю рідини. Додатково дослідники перевіряли здатність системи розпізнавати обертальне ковзання - це необхідно для стабільного захвату предметів.

В результаті експерименту Loihi обробляв дані з сенсорів на 21% швидше, ніж найпродуктивніший графічний процесор і споживав при цьому в 45 разів менше енергії.

Польща готує нові правила для українців із простроченими документами: Що треба знати

неділя, 28 квітень 2024, 21:25

Усі рішення про тимчасовий захист для громадян України, які перебувають у Польщі, включено до окремого закону, передають Патріоти України. За кілька днів польська влада представлять оновлений варіант цього документа, в якому буде враховано рішення уряд...

"Він не уявляє, як можна грати": Чемпіон світу нещадно розніс Мудрика після матчу з Астон Віллою

неділя, 28 квітень 2024, 21:00

Ексгравець Челсі та чемпіон світу у складі збірної Франції Франк Лебеф розкритикував українського вінгера лондонців Михайла Мудрика після гри проти Астон Вілли (2:2) в 35 турі АПЛ. За словами легендарного футболіста, Мудрик погано взаємодіє з партнерам...