Надія на порятунок для мільйонів: Українські вчені навчили золото вбивати ракові клітини

Вчені з Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології (ІЕПОР) імені Р.Є. Кавецького НАН України за допомогою золота доставили особливі білки в ракові клітини, що робить їх більш чутливим до лікування. Про це йдеться в матеріалі "Громадське", передають Патріоти України.

В ході традиційної хіміотерапії використовуються препарати, які вбивають ракові клітини. Але ліки шкодять і здоровим клітинам в організмі. Щоб препарати не скоювали "килимові бомбардування", ліки можуть приєднувати до наночасток заліза, після чого їх вводять в кров'яне русло, а керують ними за допомогою магнітного поля. І, як повідомляють журналісти, медики вирішили навчитися доставляти потрібні білки в ракові клітини в інший спосіб - за допомогою наночастинок золота.

"Тому що це один з найбільш інертних металів. На відміну від інших металів, він майже не вступає в хімічні реакції. А щоб його розчинити, потрібна "царська горілка", - пояснює завідуюча лабораторією ІЕПОР Олена Кашуба.

До наночастинок золото приєднали білок p53, а також білки з сімейства MRPS18, які вміють наділяти клітини властивостями стовбурових. Дія частинок дослідники протестували на культурах раку простати різного ступеня агресивності, і з'ясувалося, що під їх дією в частині клітин дійсно запускається процес загибелі.

Більш того, присутність наночастинок золота з білками робить ракові клітини значно чутливішими до ліків. Але лікувати пацієнтів таким методом ще не можна, оскільки технологія українських учених не пройшла перевірку навіть на тварин. За словами Олени Кашуби, вони з співавторами планує опублікувати результати дослідження і сподівається, що їхні колеги продовжать роботу в цьому напрямку.

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...