Надивилися "Зоряних війн": Американські винахідники створили робота-колесо (відео)

Вчені з Іллінойського університету Урбана-Шампейн, США, створили робота Ringbot, який пересувається за принципом моноколеса. Про це розповідає сайт New Atlas.

Натхненний бойовими дроїдами на колесах з кінострічки "Зоряні війни", науковець створив робота, який котиться на одному великому колесі та використовує висувні ноги для керування. Замість того, щоб розгромити Альянс повстанців, спритний нащадок дроїдів призначений для доставлення. Стаття про дослідження, частково профінансоване Hyundai Motor Group, нещодавно була опублікована в журналі IEEE Transactions on Robotics.

Невеликий прототип робота, названий Ringbot, розроблений професором Джухеном Кімом та його колегами з Іллінойського університету Урбана-Шампейн. Кім надихався не лише "Зоряними війнами", а й різними повнорозмірними моноколесами, створеними протягом багатьох років.


Робот дроїд колесо моноколесо Зоряні війни

Коли модулі обертають свої шестерні, вони змушують колесо Ringbot обертатися навколо них – їх описують як двох хом’яків, які бігають на тренажері. Вони автоматично регулюють відстань між собою, щоб за потреби змінити бічний центр маси робота для підтримки рівноваги під час руху зі змінною швидкістю. Коли прийде час повернути ліворуч або праворуч, той чи інший модуль висуває свою ногу назовні, щоб змістити баланс бота у свій бік.

Ноги можна додатково розгорнути до землі, щоб утримувати Ringbot у стійкому положенні, коли він зупинився, і повертати його на місці, перш ніж він поновить рух. Вони також не дадуть роботу впасти, якщо він втратить рівновагу — так само як мотоцикліст поставить ногу на дорогу.

Під час випробувань у приміщенні роботом Ringbot дистанційно керував оператор, який розігнав його до максимальної швидкості 5 км/год. Однак пізніше набагато швидший та масштабніший наступник цього дрона зможе використовувати камери, датчики та GPS, щоб автономно прокладати собі шлях крізь трафік на людних міських вулицях, доставляючи товари. Ця версія також може отримати чотири ніжки з коліщатками, що дозволить дрону ходити, піднімаючись сходами або долаючи перешкоди.

"У великих містах багато велосипедів і мотоциклів пересуваються через пробки, щоб задовольнити потреби доставлення, завдяки своїй здатності маневрувати у вузьких просторах. Ми плануємо розширити можливості Ringbot спеціально для доставлення "останньої милі" в умовах заторів, щоб автоматизувати й оптимізувати процеси", — каже професор Кім.

Мобілізація в Україні триває: Чи потрібно пред'являти військовий квиток під час відвідин сервісних центрів МВС

понеділок, 20 травень 2024, 9:55

З 18 травня набрав чинності новий закон про мобілізацію, але це жодним чином не вплине на обслуговування чоловіків у сервісних центрах МВС. «Під час звернення до сервісних центрів МВС чоловіки призовного віку отримуватимуть послуги без пред’явлення вій...

Змінитися, аби перемогти

понеділок, 20 травень 2024, 9:23

Війна – це мистецтво так використати сприятливі умови, щоб здобути найбільшої сили і впливу, виходячи з ситуації (Сунь Цзи). Часто доводиться чути: «Війна – це математика». . Особи, здебільшого далекі від воєнної теорії (а тим більше від практики)...