"Нагадує потік антиукраїнського контенту": Супрун проілюструвала пост про діарею фотографією Шарія

Колишня міністр охорони здоров’я України Уляна Супрун написала пост про діарею й проілюструвала його фотографією блогера Анатолія Шарія. Публікація з'явилася в Facebook Супрун, передають Патріоти України.

«Літо приносить спеку, врожай, подорожі та інколи діарею. Буває і таке, що діарея має хронічний характер і нагадує потік антиукраїнського контенту в інтернеті», - написала вона.

До дотепного жарту, Уляна Супрун, як зазвичай, додала кілька корисних порад, із якими ми теж пропонуємо вам ознайомитися.

Діарея — це коли в людини водянисті чи рідкі випорожнення щонайменше тричі на день. Інші симптоми діареї такі: раптові позиви до вбиральні, судоми, неконтрольована дефекація, нудота, біль в животі. В разі інфекції діарею можуть супроводжувати кров в калі, висока температура чи відчуття холоду в тілі, запаморочення, блювання.

Діарея не лише неприємна, а й загрозлива, адже може викликати зневоднення і порушення всмоктування в кишківнику. В результаті може сильно впасти тиск, погіршитися увага і ясність думок, і навіть настати втрата свідомості. До речі, в спеку зневоднення може настати і без діареї. Тоді людина відчуває спрагу, рідкісне сечовипускання (або сеча стає темного кольору), втому, сухість в роті та запаморочення.

Що викликає діарею?

Гостру діарею (що триває від доби до трьох тижнів) викликають найчастіше вірусні та бактеріальні інфекції: норовіруси та ротавіруси, та бактерії Campylobacter, Escherichia coli (кишкова паличка, як знову потрапила в шлунково-кишковий тракт з брудною їжею), Salmonella та Shigella. Діарею викликає і збудник холери Vibrio cholerae. Найпростіші паразити, такі як криптоспоридії, ентамеби та гардії також можуть спричинити діарею. Її може спричинити й сильний напад тривожності.

Хронічну діарею (яка триває понад три тижні) можуть викликати паразити, прийом медикаментів, та хвороби кишківника, наприклад:

синдром подразненого кишківника (форма з діареєю)
хвороба запаленого кишківника (хвороба Крона та виразковий коліт)
харчові непереносимості (лактози чи глютену) чи алергії (це різні явища)
надлишок гормонів щитоподібної залози (гіпертиреоз)
хронічні інфекції
деякі ліки (цьому разі це радше індивідуальний побічний ефект, ніж універсальна дія препарату).

Як лікують гостру діарею?

До цього треба бути напоготові, особливо в мандрах. Більшість випадків гострої діареї минають протягом двох діб без лікування антибіотиками. Втім, для діагностики і лікування (раптом все затягнеться? Ніхто ж не знає) варто здати кал на аналіз.

Медикаментозна терапія “аби пронос перестав” включає в себе субсаліцилат вісмуту та лоперамід.

Втім, в разі бактеріальних інфекцій (висока температура, кров в калі та досвід споживання їжі брудними руками, приготованої казна-ким чи митої сумнівною водою) ці препарати приймати не можна. Це погіршить стан, бо патоген довше лишатиметься в кишківнику і його токсини довше потраплятимуть в кров. В разі підозри бактеріальної інфекції негайно звертайтеся до лікаря. Він пропише антибіотик на додачу до терапії, спрямованої на припинення проносу.

Якщо діарею викликали віруси, то лишається чекати видужання і запобігати зневодненню. Нагадаємо, що проти ротавірусної інфекції є вакцина — вона платна, але в неї є позитивний побічний ефект (окрім запобігання небезпечної для малюка діареї) — зниження ризику розвитку діабету 1 типу на третину.

У разі діареї одразу слід пити багато води з цукром та сіллю, чи навіть мінеральним комплексом для відновлення електролітного балансу після зневоднення. Молоко і молочні продукти не можна споживати доби дві, чи поки симптоми не минуть. Навіть якщо ви нормально перетравлюєте лактозу, в разі кишкових інфекцій виникає тимчасова лактозна непереносимість, яка ще більше посилить діарею.

Подарунок був не випадковим? Справу про загибель помічника Залужного передано до суду

четвер, 18 квітень 2024, 18:30

Справу про загибель Геннадія Частякова, помічника колишнього головнокомандувача ЗСУ, передали до суду. Про це повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань, передають Патріоти України. Перед судом постане офіцер з апарату помічників головнокоманд...

"Що не день, то пригоди": На концерті Анастасії Приходько знову сталася біда

четвер, 18 квітень 2024, 17:58

Співачка Анастасія Приходько повідомила, що під час її концерту знову стався неприємний інцидент. Це вже не перша сумна новина, якою артистка ділилася під час гастролей "Холодно", передають Патріоти України. Лише кілька днів тому виконавиця розповідала...