Нагадують яєшню: В Іспанії туристи потерпають від нашестя специфічних медуз

Популярні пляжі Іспанії страждають від нашестя зграй "медуз-яєчниць" Phacellophora camtschatica. Вони становлять небезпеку для туристів, тож деякі пляжі уже встановлюють спеціальні сітки, пише Antena 3, передають Патріоти України.

Медузи жовтуватого кольору і мають помаранчеву «шишку» в центрі, що дуже нагадує яєчню. Це ендемічний вид Середземномор’я, вони можуть досягати 30 сантиметрів і жити від двох до шести місяців.

Зокрема вони були помічені на пляжах у регіоні Мурсія, причому замість звичних місць у солоній лагуні, їх також бачили на середземноморських піщаних мілинах, включно з Ла-Мангою або Ла-Льяною.

Місцева преса зазначає, що в таких районах, як пляж Пунта-Брава в Мар-Менор, останніми днями їх присутність збільшилася як у воді, так і на піску після того, як їх віднесли морські хвилі.

Хоча медузи є звичним явищем у місцевих водах, учені відзначають зростання їхньої чисельності, пов'язуючи це з підвищенням температури води.

Ці медузи цікаві тим, що можуть плавати як вертикально, так і горизонтально, оскільки можуть стискатися, розширюватися і повертати своє тіло так, щоб переміщатися по морю.

Щоб якось протидіяти навалі медуз, місцевий департамент довкілля встановив спеціальні протимедузні сітки на низці популярних пляжів.

Укуси «медуз-яєчниць» не вважаються небезпечними, проте жалкі клітини можуть викликати незначне подразнення шкіри у вигляді почервоніння і поколювання.

Туристів у разі контакту з цими медузами закликають одразу ж звернутися до рятувальників або медиків на пляжі. Тим, кого вжалять у районі, де немає рятувальної служби, радять видалити всі щупальця, що залишилися прикріплені до шкіри, і промити місце укусу морською водою (прісну воду використовувати не можна).

Також не варто розчісувати рану, прикласти лід, замотаний у тканину, буде не зайвим. Рекомендується також накласти тканину або компрес з оцтом. У разі, якщо біль не минає, або більш серйозних симптомів, слід якомога швидше звернутися до лікарні.

Більшість студентів чоловічої статі втратила відстрочку від мобілізації

четвер, 15 серпень 2024, 0:13

Для відстрочки від мобілізації студент повинен навчатися на денній або дуальній формі. Його рівень освіти повинен бути вищим за отриманий попередній. Під час воєнного стану та загальної мобілізації в Україні вручити повістки можуть усім військовозобовʼ...

Заробітчанам на замітку: Скільки можна заробити в Польщі за місяць та де можна влаштуватися

середа, 14 серпень 2024, 22:30

Яка середня заробітна плата в Польщі, скільки та на яких вакансіях можуть заробити українці, передають Патріоти України. Переселенці з України, що тікають від війни, вибираючи країну прихистку, звертають увагу не лише на розмір соціальної допомоги, а й...