Найбільша за часи незалежності: Чому цьогоріч повінь у Києві така сильна? Збіглося кілька факторів

Пік повені в Києві очікують 22 квітня. Екологи вважають, що вона може бути найбільшою за часи незалежності. Цьогоріч повінь у Києві сильніша, ніж у попередні роки. Так, за даними КМДА, рівень води на метр перевищує минулорічний. 17 квітня рівень води у Дніпрі піднявся до 9 359 сантиметрів, за Балтійською системою висот. Критичний рівень — 9 415 сантиметрів.

При цьому Укргідрометцентр очікує пік повені в Києві 22 квітня. Можливе подальше підтоплення Труханового острову, Гідропарку, дач на Русанівських Садах, Воскресенських Садах, Осокорках, Позняках і Вишеньках.

Еколог Михайло Петелицький зауважує, що приблизно раз на 10 років повінь у Києві буває значно вищою, аніж в інші роки.

«Маємо збіг багатьох факторів, які в сумі дають дуже високі шанси, що ця повінь буде найбільшою з початку незалежності України», — зазначає він.

Рясні опади

Головна причина підтоплень — стрімке збільшення рівня підземних вод та значна кількість опадів на початку весни, що призвели до підвищення рівня води в річках, зазначають в Укргідроенерго.

«Досить мокре і водне літо 2022-го, яке наповнило болота на півночі країни до рівня, якого місцеві не бачили понад десятиліття. До цього додалися сильні весняні дощі в Україні, а також велика кількість опадів у наших північних сусідів… від яких до нас просто зараз прямує величезна маса води», — пояснює Петелицький.

«Рівень Дніпра у Києві завжди регулювався за рахунок роботи каскаду дніпровських ГЕС. На жаль, на сьогодні Каховська ГЕС не працює в повному технологічному режимі, тому інші греблі намагаються скорегувати цю ситуацію», — зазначають у КМДА.

Забудована заплава

Незаконна приватна забудова в межах водоохоронних зон та розорювання ґрунтів аж до краю води — такі чинники згадує голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко в ефірі телемарафону.

«Річка під час розлиття в заплаві, і там, де вона забудована, назад забирає в течію розораний ґрунт, сміття, побутові речі, і це серйозно буде стримувати течію і зарегульовувати сток», — наголошує фахівчиня. Зокрема, під час повені вода зносить насичені пестицидами ґрунти.

"Західні країни охопить хаос громадянської війни": Ілон Маск "спрогнозував", що чекає на Європу

середа, 24 квітень 2024, 12:39

Західні країни рано чи пізно захопить хаос громадянської війни. Про це заявив у соцмережі Х американський мільярдер Ілон Маск. Таким чином він відреагував на публікацію канадського професора Гада Саада, який спрогнозував конфлікт через міграційну політ...

Житель Прикарпаття захоплювався вагнерівцями і російськими "казаками", але далі втрутилась СБУ (фото)

середа, 24 квітень 2024, 12:27

В Івано-Франківську судитимуть антиукраїнського агітатора, який захоплювався вагнерівцями і російськими "казаками". Йому "світить" до 8 років в'язниці. Про це повідомили у Службі безпеки в Івано-Франківській області, передають Патріоти України. Інтерне...