Найхолодніший місяць - січень: У Гідрометцентрі розповіли, якою буде зима в Україні

Поки в Україні все ще триває бабине літо, синоптики намагаються спрогнозувати, якою буде нинішня зима. Це дуже важливо, адже українців попереджають про можливі проблемі с електрикою та опаленням через обстріли росіянами критичної інфраструктури, передають Патріоти України.

На переконання завідувачки відділом прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інститут ДСНС України та НАН України Віри Балабух, тривалі періоди з сильним морозом малоймовірні. Такий прогноз вона опублікувала в своїй колонці на «ZN».

Метеорологиня прогнозує, найхолоднішим місяцем цієї зими буде січень. Втім, середня за місяць температура може на 2 градуси перевищувати кліматичну норму й коливатись у межах від +1+2 градусів на півдні країни до -2−3 градусів на північному сході та сході.

«У грудні середня за місяць температура може коливатися від -1−2 градусів до +3 градусів і вище. При цьому на значній території країни, за винятком північних, східних областей і Карпатського регіону, середня температура повітря у грудні може бути додатною — від 0 до +3 градусів. Це свідчить про те, що впродовж місяця на цій території переважатимуть додатні температури. У лютому теж буде не дуже холодно: середня за місяць температура повітря коливатиметься від +2 градусів на півдні до -2 градусів на північному сході. Від′ємна середня температура у межах від 0 до -2 градусів і нижче буде характерна у грудні лише для північних, центральних, східних областей країни та високогір’я Карпат», — прогнозує Віра Балабух та додає: «Можна очікувати, що аномально висока температура повітря в грудні та лютому сприятиме зменшенню тривалості та суворості холодного періоду, а отже — й опалювального сезону».

За її словами, у грудні середня за місяць температура повітря на значній території країни може бути вища за нуль градусів — приблизно такою, якою вона буває у третій декаді листопада або в першій декаді березня. Такі ж термічні умови ймовірні і в лютому, хоча температура повітря може бути трохи нижчою .

Втім, на тлі досить високої температури можливі затоки арктичного повітря, які, ймовірно, будуть короткочасними й неінтенсивними. «Ймовірність того, що впродовж зими можливі аномально високі температури, становить 40−50% і більше, тоді як імовірність аномально низьких температур, коли мінімальна температура повітря опускатиметься нижче -10 -15 градусів, — 10−30% і менше. Тобто в холоду шансів цієї зими набагато менше, ніж у тепла», — зазначає пані Балабух.

Метеорологиня прогнозує, що оскільки на значній частині території України переважатимуть плюсові температури, то й опади очікуються у вигляді дощу та мокрого снігу. «Стійкий сніговий покрив цієї зими може утворюватися не на всій території країни, а його висота, за оцінками Європейського центру середньотермінових прогнозів, очікується меншою від кліматичної норми 1991−2020 рр., особливо в січні та лютому», — додала вона.

Ринок готовий до дива повітряного відпочинку та мандрівок: В США почали продавати одномісні електролітаки. Власникам для аолтотів ліцензії не потрібні

п’ятниця, 17 травень 2024, 3:25

Компанія Pivotal планує з липня розпочати постачання свого eVTOL-літака Helix вартістю від 190 тисяч доларів. Для керування таким літаком не потрібна ліцензія. . Хоча перший комерційний продаж Helix відбувся в жовтні минулого року, досі літаки випробо...

Ексгравець Арсенала заявив, що український футболіст може стати найкращим вінгером АПЛ

четвер, 16 травень 2024, 23:29

На думку Гаеля Кліші, перші півтора року українця в «Челсі» виявилися складними, зокрема й через ситуацію в його рідній країні, передають Патріоти України. Колишній захисник Арсенала вважає, що у Мудрика є всі якості, щоб стати найкращим вінгером АПЛ у...