Наймолодшій жертві 4 роки, найстаршій - 82: Поліція навела жахливу статистику зґвалтувань окупантами

Від початку повномасштабного вторгнення РФ Нацполіція розпочала 70 кримінальних проваджень за фактами вчинення окупантами сексуального насильства, пов’язаного з війною, відносно щонайменше 79 постраждалих. Про це повідомив т.в.о. голови Національної поліції України Іван Вигівський, передають Патріоти України.

За його словами, від сексуального насильства постраждали і жінки, і чоловіки, і діти.

  • Херсонська область – 40 людей;
  • Київська – 19;
  • Донецька – 6;
  • Харківська – 6;
  • Запорізька – 5;
  • Луганська – 2;
  • Чернігівська – 1.

Найстаршій постраждалій від сексуального насильства вчиненого російськими окупантами – 82 роки. 13 кримінальних проваджень розпочаті за фактами вчинення окупантами сексуального насильства відносно дітей. В 8 кримінальних провадженнях постраждалі діти встановлені. Наймолодшій з них лише 4 роки.

За словами Вигівського, для виявлення та фіксації статевих злочинів на деокупованих територіях Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Донецької, Запорізької, Миколаївська та Херсонської областей створено 8 спеціалізованих поліцейських мобільних груп.

Очільник Нацполіції нагадав, що злочини СНПК (сексуальне насильство під час конфлікту) — це порушення норм Міжнародного гуманітарного права, Женевських конвенцій.

"Законодавством України сексуальне насильство в умовах війни визначено злочином проти миру, безпеки людства, міжнародного правопорядку та кваліфікується за статтею 438 (Порушення законів та звичаїв війни) ККУ. Злочини, передбачені статтею 438 ККУ, не є злочинами приватного обвинувачення (на відміну від ст. 152 "Зґвалтування"), — пояснив він.

Зворотній потік? ДПСУ затримала "мандрівників" в гідрокостюмах, які нелегально повертались до України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:28

Прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону, які намагались повернутись до України через брак роботи у Німеччині, передають Патріоти України з посиланням на Telegram-канал Державної прикордонної служби (ДПСУ). "Двох чоло...

Хто в Україні повинен пройти базову військову підготовку і де це зробити

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:42

Замість строкової служби для громадян в Україні запровадять базову військову підготовку (БЗВП). Про це йдеться у змінах до закону про мобілізацію та військовий облік, який вступить у дію 18 травня, передають Патріоти України. "Українська правда. Життя...