Найрідкісніший слон у світі: Мотті прожив коротке та яскраве життя і потрапив до Книги рекордів Гіннеса

слоненя Мотті Мотті є єдиним підтвердженим гібридом африканського слона (Loxodonta africana) та азійського слона (Elephas maximus). Він з'явився на світ 11 липня 1978 року в Честерському зоопарку у Великій Британії, його назвали на честь засновника звіринця Джорджа Моттерсхеда, пише IFLScience.

Малюк народився в сім'ї слонів, які проживають у спільному вольєрі в зоопарку. Коли стало відомо про вагітність самки азійського слона Шеби, у доглядачів не залишалося сумнівів, хто є батьком. Річ у тім, що Джамболіно був єдиним самцем у вольєрі. Однак доглядачів мучила одна деталь, Джамболіно належав до африканських слонів, а тому дослідники не були впевнені, що в них із Шебою можуть бути спільні діти.

Річ у тім, що Джамболіно і Шеба навряд чи могли б зустрітися коли-небудь у дикій природі — їхні звичні ареали проживання розташовані на двох різних континентах. Утім, слоненя з'явилося на світ і стало "найрідкіснішим слоном у світі", його навіть внесли до Книги рекордів Гіннеса. Однак малюк не прожив і двох тижнів після свого народження.

Дослідники взяли зразки тканин слонів і змогли довести, що Мотті насправді є першим і єдиним у світі гібридом африканського та індійського слонів. Утім, деякі моменти все ще залишалися нерозгаданими. Наприклад, крім величезної відстані, що розділяє ці два види в дикій природі, вони також належать не просто до різних видів, а й до родів, а це свідчить про те, що вони вкрай далекі один від одного на генетичному дереві.

Відомо, що африканські та азійські слони мають деякі явні фізичні відмінності. По-перше, перші більші й можуть виростати до 3-4 метрів від плечей до п'ят, тоді як азійські слони досягають лише від 2 до 3,5 метрів у висоту. Вуха африканських слонів також значно більші, бо пристосовані для відведення тепла в савані. Крім того, ці слони мають більш зморшкувату шкіру.

Працівники зоопарку зазначали, що Мотті мав риси як матері, так і батька: форма його голови та великі вуха очевидно дісталися йому від батька, тоді як п'ять нігтів на передніх лапах і чотири на задніх явно дісталися йому від матері.

Відомо, що Мотті народився на 6 тижнів раніше терміну, а через те, що його вага була занадто маленькою, від самого початку він потребував інтенсивної ветеринарної допомоги. На жаль, всього через 10 днів після народження Мотті помер від некротизуючого ентероколіту — серйозного шлунково-кишкового захворювання. Розтин також показав, що слоненя страждало від важкої інфекції кишкової палички.

Зазначимо, що після смерті тіло найрідкіснішого слона у світі було збережено в приватній колекції й зберігається в Музеї природної історії в Лондоні.

Рік полярних сяйв: Астронавт NASA показав приголомшливі кадри з орбітальної станції, що зафіксували дивовижне природне явище (відео)

субота, 27 липень 2024, 15:15

У NASA показали нові кадри з борту Міжнародної космічної станції: на камеру потрапили полярні сяйва, зірки та швидкий метеор. Відео записав астронавт, командир місії SpaceX Crew-8 Метью Домінік, передають Патріоти України з посиланням на Space.com. . ...

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...