Найвідоміший польський письменник 20 століття народився і виріс у Львові: Галичани святкують 100-річчя автора "Соляріса" та "Високого замку"

Станіслав Лем народився 12 вересня 1921 року в родині лікаря-отоларинголога. До 4 років вмів читати і писати. Після гімназії вступив до Львівського університету на медичний факультет. Під час Другої світової був автомеханіком і зварником, підпільником

Станіслав Лем

Станіслав Лем народився та провів дитинство і юність у Львові. Цей період став ключовим для формування майбутнього письменника-фантаста, футуролог неодноразово повертався до нього у своїх текстах, зазначають Патріоти України.

Життєвий шлях Станіслава Лема розпочався у будинку номер чотири на вулиці Браєровській, сьогодні це вулиця Богдана Лепкого. Саме тут у квартирі на третьому поверсі у вересні 1921 року народився майбутній письменник, і тут минало його дитинство. Звідси затишними львівськими вуличками, оглядаючи розкішні львівські будинки та вивіски магазинів, Лем ходив до школи на вулиці Підвальній.

"Це зараз школа №8, а тоді вона називалася гімназія Кароля Шайнохи. 1966 року Лем видав чудову книжку під назвою "Високий замок". У цій книжці Лем дуже барвисто і цікаво свою дорогу з дому з будинку на Браєровській, до школи №8, описав своїх друзів, свої забави, своє навчання, своїх вчителів", – розповідає Андрій Павлишин, дослідник життя і творчості Лема.

"Високий замок був для кожного з нас тим, чим є для християнина небо. Ми ходили туди щоразу, коли через несподівану відсутність професора відміняли якийсь урок. Такі оказії були однією з найприємніших несподіванок, якими нас зрідка обдаровувала доля", − йдеться у книзі "Високий Замок".

Назва книги невипадкова. Дослідники розповідають, що львівська гора стала особливим місцем для Лема, про що він сам зізнається у цьому автобіографічному романі. А в цьому будинку на сучасному проспекті Шевченка колись була найвідоміша у Львові цукерня Залевського. Лем, який і в дитинстві, і в дорослому житті, дуже любив солодощі, частенько заглядав сюди:

"Складалось враження, що Залевський подужає відтворити в цукрі й шоколаді увесь космос, оздобивши сонце лущеним мигдалем, а зорі – лискучою глазур’ю".

Дослідник творчості Лема Андрій Павлишин ділиться, що "ці казкові описи прекрасно відтворюють нам чудовий світ дитинства, за яким Лем сумував, до якого намагався повернутися, і який назавжди залишився в його серці – світ львівського дитинства".

Ще одним улюбленим місцем Лема був Стрийський парк, він часто описував його у своїх спогадах. У міжвоєнні роки це була територія так званого Східного ярмарку, де проводили масштабні міжнародні виставки. А також це було чудове місце і для дитячих забав, і для юнацьких прогулянок.

"За територією східних торгів простягалось для мене одне з найпрекрасніших місць у світі – веселе містечко. Там були каруселі, фунікулер, палац із духами, бочка сміху і навіть іще цікавіші атракціони", – пише Лем.

Утім зі Стрийським парком пов’язані й важкі роки життя Лема. Під час нацистської окупації тут були офіси німецької фірми, яка займалася утилізацією вторсировини. Лем влаштувався сюди на роботу, і цим врятував собі життя. Згодом, під час голокосту він постійно жив під страхом смерті.

"Йому довелося переховуватися на ім’я студента-вірменина Дона Бідовича. Власне в підпіллі він написав свій перший роман, "Людина з Марса". Ховався він десь у районі вулиці Зеленої. Точно ми не знаємо, де. Під час облав тікав на Личаківський цвинтар. І переховувався там подовгу у склепах", − розповідає Павлишин.

Загалом під час війни Лем тричі дивом рятувався – коли в нього вже цілився німецький танк, але в останню мить його підбила радянська гармата. Це сталось, коли у тюрмі Бригідки його просто не встигли розстріляли, бо в німецьких виконавців завершився робочий день. А коли в будинок на Зеленій влучив снаряд, Лем був єдиним, хто вцілів, бо випадково саме в цей час піднявся з підвалу з’їсти борщу.
З родинного помешкання на Браєровській їхню сім’ю виселили в гетто ще 1941 року. А в липні 1945 року в рамках політики обміну населенням між СРСР та комуністичною Польщею Леми виїхали до Кракова. Проживши у Львові майже чверть століття, бачивши тут усі лихоліття Другої світової, письменник так жодного разу й не повернувся до рідного, але такого драматичного для нього міста.

Андрій Павлишин розповів, що Львів став для нього "могилою всього його роду".

Живими залишилися тільки мати, батько й він. Всі інші десятки дядьків, тіток, дальших, ближчих, небожів, племінниць – загинули у вогні Шоа у Львові. Тобто Лему не було до кого сюди їхати.

Попри це, Львів був і залишається містом Лема. Бо саме це місто подарувало світові цього видатного футуролога та культового письменника-фантаста.

Про улюблені львівські місця видатного митця Станіслава Лема та теплі дитячі спогади в день століття письменника – в програмі "Вечір з Миколою Княжицьким".

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...