Нахабно, дико, символічно: У Києві знесли садибу Зеленських

Чому в столиці безсовісні забудовники десятиріччями застосовують ті самі варварські прийоми для обходу закону питання риторичне. Тому, що законодавці свідомо залишають шпарини для таких дій, заохочуючи розбій символічними штрафами

Знесення будинку Зеленських

На місці історичної садиби 1890 року у центрі столиці планують збудувати ЖК Тургеневъ. В Мінкульті заявили про "цинічне порушення закону", зазначають Патріоти України.

У центрі Києва знесли історичну садибу Зеленських. Виконуючий обов’язки міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв у суботу, 20 липня, заявив, що це - цинічне порушення закону.

"Вчора у Києві почали незаконно зносити історичний "будинок Євменія Зеленського". Це цинічне порушення пам’яткоохоронного і містобудівного законодавств. На жаль, цей будинок не мав юридичного статусу пам’ятки чи "щойно виявленого об’єкта культурної спадщини", як це передбачено пам’яткоохоронним законодавством. Проте, за даними Історико-архітектурного опорного плану міста Києва, будинок розташований в історичному ареалі міста і визнаний значною історичною будівлею під назвою "Садибний житловий будинок" другої половини ХІХ ст. Такий статус повинен був би захистити будинок від зносу", – написав Карандєєв.

За його словами, на розгляд Міністерства культури та інформаційної політики України не надходило жодних проєктних пропозицій щодо зазначеної будівлі, відтак і не надавалося жодних погоджень проєктної документації ані щодо нового будівництва на цій ділянці, ані щодо реконструкції зазначеної будівлі, ані щодо її демонтажу.

"Найдієвішим способом захисту історичної забудови є надання їй статусу пам’ятки. Відповідне подання від ГО Спадщина Київ було зареєстроване нами 19 липня – в день, коли будівельна техніка почала зносити будинок. Міністерство здійснить всі передбачені законодавством заходи реагування, а також закликає правоохоронні органи невідкладно звернути увагу на спробу знищення значної історичної забудови", – написав посадовець.

Тим часом активіст Дмитро Перов стверджує, що поліцейські лише опитали водія екскаватора, який здійснював демонтаж будівлі. Тепер на місці історичної садиби 1890 року планують збудувати ЖК Тургеневъ.


Садиба Зеленських - остання найстаріша на вулиці Кониського дерев'яна будівля, обкладена цеглою, яка була збудована наприкінці 19 століття. Двоповерхова будівля входить до "Списку історичних будинків, які потребують додаткового захисту".

Забудовник намагався знести будівлю з 2018 року - збудувавши впритул до будівлі в 2017 році 11-поверховий клубний будинок Turgenev. Влітку 2021 року забудовник здійснив перші спроби розібрати садибу, однак наштовхнувся на опір активістів, на садибу наклали арешт та відкрили кримінальне провадження. Пізніше проводити будівельні роботи або реконструкцію будівлі заборонив суд. Однак забудовник подав апеляцію та виграв дві інстанції у червні 2024 року щодо будівництва на місці історичної будівлі ЖК Тургеневъ.

"Риби багато як ніколи... Зграї атерини, хамси, кефалі... нарощує чисельність бичок та інші осілі аборигенні види", - еколог розповів, що відбувається на дні Чорного моря

понеділок, 22 липень 2024, 9:08

Одеський еколог, очільник громадської організації "Зелений лист" Владислав Балінський констатує, що через надмірну спеку у Чорному морі починаються заморні процеси, проте разом з тим кількість різноманіття біоресурсів вражає. Про свої враження після да...

В Україні мобільний інтернет один із найповільніших у світі - рейтинг

понеділок, 22 липень 2024, 8:56

Компанія Ookla (власник сервісу Speedtest) опублікувала свіжі результати дослідження тестів швидкості, з якого стали відомі країни з найшвидшим мобільним і стаціонарним інтернетом, передають Патріоти України. Як виявилося, в Україні мобільний інтернет ...