Належить до дуже рідкісного типу клинків тисячолітньої давнини: Науковці розгадали загадку "Іспанського Екскалібуру"

Дослідники нарешті розгадали таємницю унікального меча, виявленого в Іспанії три десятки років тому.

Фахівці назвали його «Екскалібур» через розташування, в котрому старовинний клінок був знайдений, бо нагадує кельтську легенду короля Артура.

Артефакт був вперше знайдений у вертикальному положенні у 1994 році під час археологічних розкопок у старому місті Валенсії на східному узбережжі Іспанії. Це місце, яке знаходиться на північ від старого Римського форуму, стало свідком підйому та падіння багатьох культур.

Донедавна походження та вік меча залишалися таємницею, повідомляє arkeonews.net.

Департамент археології Валенсії вирішив каталогізувати та переглянути артефакти зі своєї колекції напередодні свого 75-річчя. Одним із цих артефактів був меч Екскалібур.

Нещодавні зусилля Археологічної служби (SIAM) міської ради Валенсії пролили світло на його походження. За допомогою ретельних методів датування визначили, що меч походить з Х століття.

Аналіз SIAM показує, що цей меч є першою знахідкою такого роду в ісламську епоху у Валенсії. Мечі цього періоду, як правило, дефіцитні в Іспанії, особливо у Валенсії, де склад ґрунту створює проблеми для збереження.

Археолог Хосе Мігель Осуна, який керував дослідницьким проектом на «Ексалібурі» на початку цього року, виявив, що 18-дюймовий клинок походить з ісламського періоду через його руків’я, прикрашене бронзовими пластинами та насічками для поводження. Вигнутий металевий наконечник меча викликав плутанину серед дослідників, які вважали, що він міг належати вестготам, але Осуна пізніше спростував цю думку.

Розмір меча та той факт, що він не має щитка для рук, дають можливість припустити, що воїн міг використовувати його в епоху андалузького халіфа. Фахівці стверджують, що його походження сягає ісламської ери Балансії, хоча він може демонструвати еволюційні риси вестготських моделей. Наразі з’явився лише один порівнянний екземпляр, знайдений під час розкопок Медіни Азахара, знаменитого міста халіфа, зведеного на замовлення Абдеррамана III у Кордові. Ісламський період в Іспанії почався в 711 році нашої ери і закінчився в 1492 році нашої ери.

«Археолог Хосе Мігель Осуна проводить детальне дослідження металевих об’єктів, що відносяться до римських часів до періоду пізнього середньовіччя, і де виявлено нову виняткову знахідку, яку ми назвали Excalibur de Roc Chabàs, оскільки він дуже схожий на легендарний меч короля Артура».- сказав Хосе Луїс Морено, радник Валенсії з культурних дій, спадщини та культурних ресурсів.

Виплати родичам загиблих воїнів в Україні: Хто може отримати, які терміни та правила

середа, 8 травень 2024, 8:30

Родина загиблого військовослужбовця в Україні має право на одноразову компенсацію в розмірі 15 мільйонів гривень або грошову допомогу, що дорівнює 750-кратному прожитковому мінімуму для працездатних осіб(2 267 250 грн). Компенсація розподіляється рівни...

Все недовге доросле життя поглинула війна... На фронті загинув звільнений з полону захисник "Азовсталі". Герою було лише 21 рік...

середа, 8 травень 2024, 8:15

На фронті в Україні загинув 21-річний вінничанин Назарій Гринцевич, повідомляє Суспільне. Зазначається, що Назарій потрапив у полон після евакуації з металургійного заводу Азовсталь у Маріуполі, де він три місяці разом із побратимами тримав оборону. По...