Нам є чим пишатись: 10 нетривіальних фактів про Україну

В часи лихоліття, важких випробувань варто частіше згадувати те, що змушує патріотичні серця потужніше битися від гордості

Україна - все ще найбільша країна Європи, навіть не враховуючи територій тимчасово окупованих Московською ордою. Патріоти України пропонують ознайомитись з деякими фактами, котрі роблять нашу країну особливою з поміж інших земель та народів.

1.Найвідоміша у світі колядка, символ Різдва "Carol of the Bells або Ring Christmas Bells" - українська. У нас вона називається "Щедрик". Її автор Микола Леонтович. До речі, на Youtube відеозаписи з виконанням цієї пісні набирають мільйони переглядів.

2. Пустеля Олешківські піски, що на Херснщині - найбільша пустеля Європи. Її площа понад 2 тис. га. Висота барханів - понад 5 метрів. Після тривалого дощу, пустеля може зацвісти. А її населяють понад 57 унікальних видів тварин. Мікроклімат помірний, з ознаками субтропічного континентального. Влітку пісок нагрівається до 70 °C.

3. Острів Джарилгач - найбільший незаселений острів Європи, найбільший острів Чорного моря. Розташований у Каркінітській затоці Чорного моря. Площа - 56 метрів квадратних. Вся територія острова та частина прилеглої акваторії входить у Національний природний парк "Джарилгацький". Флора острова становить понад 500 видів рослин. Фауна - 83 види морських безхребетних, 352 види комах, 57 видів риб, 7 видів рептилій, 4- амфібій, 250 видів птахів та 30 видів ссавців. За легендою, саме на Джарилгачі тренувався Аххіл.


4. Гуцульський духовий інструмент трембіта, є найдовшим у світі. Його довжина становить понад 3 метри, а гуцули використовували його в горах для зв'язку.

5. АН-225 Мрія – найбільший літак у світі, який проектувався для перевезення космічних кораблів. Він володіє надвеликою вантажопідйомністю і зараз займається в основному комерційними вантажними перевезеннями.

6. Метро Арсенальна у Києві знаходиться під землею на 105,5. Це найглибша станція в світі. Назва станції походить розташованого поруч заводу "Арсенал". З 1986 -го станція носить статус пам'ятки архітектури місцевого значення.

Найбільша гіпсова печера в світі

7. Оптимістична печера - найбільша гіпсова у всьому світі. Друга за довжиної після Мамонтової, що в Канаді. Розташована в межах Борщівського району Тернопільської області, на південний захід від села Королівка, в лісовому урочищі "Королівка". Сумарна закартована довжина ходів становить понад 260 км. Печера до кінця не розвідана.

8. В Україні найбільші в світі запаси марганцевої руди – 2.3 мільярда тон. Це близько 11% від всього світового запасу.

9. Найстародавніша відома ученим мапа, а також найстародавніше поселення Homo Sapiens знайшли в Україні, у селі Межиріччя Рівненської області. Їм 14,5-15 тисяч років. Мапу первісні люди витесали на кістці мамонта.

10. Автор першої в світі Конституції — українець Пилип Орлик. 5 квітня 1710-го його обрали гетьманом запорізького війська. У цей же день він оголосив "Конституцію прав і свобод війська Запорізького". У США Конституцію прийняли в 1787 -му , у Франції та Польщі тільки в 1791-му. Конституція Орлика вважається найдосконалішою у світі.

В Україні зафіксовано спалах парвовірусу - інфекціоніст розказав про перебіг й ускладнення

вівторок, 23 квітень 2024, 18:50

Парвовірус В19 - це інфекційна еритрема, заразна хвороба, яку можна підхопити повітряно-крапельним шляхом. До того ж паровірус може пройти абсолютно безсимптомно і проявитися легким нежитем і кашлем. Людина подумає, що просто застудилася. Про це розпов...

Треба закрити небо: Німеччина закликала США надати Україні ще одну систему Patriot, - Bloomberg

вівторок, 23 квітень 2024, 18:30

Уряд Німеччини наполягає на тому, щоб США поставили Україні ще хоча б одну протиракетну систему Patriot, щоб допомогти закрити пролом у системі ППО. Про це повідомляє Bloomberg, передають Патріоти України. Цього тижня Німеччина також продовжить чинити ...