Народні прикмети на 2 липня: У день Берегині краще не планувати далеку поїздку. Традиції та заборони свята

2 липня за новим календарним стилем (14 липня - за старим) - Покладення ризи Пресвятої Богородиці, яке відбулося у Влахерні. 2 липня за старим календарним стилем згадують святого мученика Зосиму Аполлоніадського. Також за старим календарем триває Петрів піст 2024 - до 11 липня.

Ризу Пресвятої Богородиці, згідно з переказами, знайшли 471 року в Назареті. Після цього її перенесли до Влахернського храму, що в Константинополі.

Ось що говорить історія. У столиці Східної Римської імперії жили брати - Кандід і Гальбій, наближені імператора Льва Великого. Вони вирушили до Палестини вклонитися святим місцям і зупинилися на нічліг у Назареті, в будинку старої єврейки. У будинку увагу паломників привернули запалені свічки і фіміам. Жінка розповіла, що зберігає дорогу святиню – Ризу Богородиці (сукню, верхній одяг), від якої відбуваються багато чудес та зцілення.

Пресвята Діва перед Успінням подарувала один зі Своїх одягів благочестивій дівиці-єврейці з цього роду. Заповіла їй передати перед смертю також дівчині. Так, від покоління до покоління, Риза Богоматері зберігалася в цій родині.

Знатні паломники переконали власницю передати безцінну реліквію до столиці імперії, де її помістили у Влахернський храм.

Зі святинею пов'язано багато чудес. За переказом, що коли київський князь Аскольд 860 року взяв у облогу столицю Візантії, то після того, як імператор Михаїл помолився у Влахернському храмі, далі разом з патріархом опустили ризу Богородиці у море, як то робили століття тому за нашестя арабів. І знов як і вперше здійнялась буря і потопила чимало кораблів русів, після чого уклали перемир'я. Сам Аскольд і багато хто з його дружини вражений дивом хрестилися в Константинополі. Чудотворну ризу Божої Матері, щоб уберегти, на якийсь час перенесли до храму святої Софії, а до Влахернського храму повернули 2 липня. Відтоді в цю дату відбувається щорічне святкування.

***

Охтирська ікона Божої Матері, XVIII ст. / Вікіпедія

2 липня за новим календарним стилем згадують чудотворну ікону Божої Матері Охтирську.

У місті Охтирка, що на Сумщині, в XVIII столітті жив священик Василь Данилов (у службі його називають ієреєм Данилом). Якось влітку 1739 року він косив у себе біля будинку і раптово побачив у траві чудове сяйво, а у ньому - ікону Божої Матері. Священик забрав її у дім. Через деякий час від ікони знову почало йти чудесне сяйво, яке повторювалося, а уві сні до священика з'явилася Богородиця і веліла обмити образ і покрити покривалом. Василь так і зробив. Воду, якою омивали ікону, він хотів було вилити в річку, але уві сні до нього знову з'явилася Богородиця і сказала, що вода зцілює від лихоманки. Священик напоїв водою свою хвору дочку, і та одужала. Зцілилися й інші хворі, випивши цієї води. Звістка про чудотворну ікону швидко рознеслася, й у 1746 році свідчити про її чудеса в Охтирку прибув чернігівський єпископ Амвросій Дубневич. У 1751-му церковний Синод оголосив образ чудотворним.

На місці явлення ікони через деякий час в Охтирці побудували собор на честь Покрови Пресвятої Богородиці, куди й помістили чудотворний образ. Було встановлено святкування на честь святині - 2 липня. З 1844 року щорічно перед Трійцею чудотворну ікону переносили з собору до Охтирського Троїцького монастиря, а в день Усіх святих повертали до Покровського собору.

У соборі ікона перебувала до 1905 року, потім її викрали і знайшли в одному з будинків біля храму. Ікона знову зникла під час воєнних дій у 1917-1920 роках, а 1975 року стало відомо, що образ опинився аж у Сан-Франциско (США). Список (копію) із нього в 1995 році привіз до Охтирки в Покровський собор митрополит Харківський і Богодухівський Никодим (Руснак).

На іконі зображена Богоматір, яка молитовно склала руки на грудях. Праворуч від Неї - хрест із розіп'ятим Ісусом Христом.

Традиції дня:

2 липня забобонні українці, як відлуння ще язичницьких вірувань, вшановували берегинь – міфічних істот, які жили в водоймах і оберігали рід від неприємностей. Вважалося, що вони залишають води річок і озер та сидять на деревах. Щоб їх задобрити, люди прив'язували до їхніх гілок вишиті рушники.

Цього дня люди активно заготовляли на зиму овочі – квасили огірки та помідори.

Господині готують на вечерю вареники з вишнею.

У цей день заведено саджати березу біля будинку - вірили, що це дерево оберігає людей і житла від нечистої сили.

Прикмети дня:

Якщо сьогодні вийти в поле, вмитись джерельною водою та витертись вишитим рушником, то можна покращити здоров'я;

Якщо птахи літають низько, то день буде дощовим.

Листя 15 липня жовте – буде рання зима.

Якщо на Берегиню запланувати завершення справи, то вона неодмінно буде вдалою.

Багато зірок в небі 15 липня – день буде ясним.

Заборони дня

Не можна працювати в полі;

Не можна шити та займатись домашніми справами;

Не займайтесь важкою фізичною працею;

День рекомендується провести вдома, тому не плануйте далекі поїздки.

В Україні змінять правила перевезення тварин у поїздах: На що чекати власникам котів та собак

четвер, 4 липень 2024, 8:30

"Укрзалізниця" (УЗ) збирається оновити правила перевезення тварин у поїздах. Зокрема, кішок та інших дрібних тварин дозволять деякий час шляху перевозити без переноски. А вимоги до самих переносок значно пом'якшують, передають Патріоти України. Про це ...

Дуже не хотів служити: На Закарпатті ухилянт порізав вени, аби уникнути мобілізації

четвер, 4 липень 2024, 7:42

На Закарпатті чоловік порізав собі вени у вбиральні територіального центру комплектування та соціальної підтримки, щоб не піти до війська. Пилипа Луніна на підлозі знайшли працівники військкомату та викликали швидку допомогу. Про це повідомляє Закарпат...