Народні прикмети на 21 березня: Весняний сонцеворот. Дізнаємось, яке буде літо. Не можна братися за серйозні справи. А гілочки верби захистять від нечисті

21 березня православні християни відзначають у першу Неділю Великого Посту свято Торжество Православ'я, який був встановлений з нагоди Константинопольського собору 843 року, скликаного для відновлення іконошанування у Візантійській імперії, зазначають Патріоти України.

У народі дата також відома, як Весняний сонцеворот, і свято ще називали Вербоносицею, а день вважався справжнім початком весняного періоду. Здавна вірили, що вербні гілки володіють магічною силою, здатні очистити оселю від усяких бід і прогнати сварки. В цей день іменини відзначають: Афанасій, Іван, Володимир, Дементій, Лазар.

Ікона "Торжество Православ'я". Візантія, XV століття

Традиції цього дня

Згідно з традиціями, у цей день потрібно принести в хату кілька гілочок верби, і ця рослина має захистити оселю від нечистої сили.

Також вірили, що гілки верби з пухнастими "котиками" повинні принести в дім удачу.

В старовину також легенько били тіло вербою для зміцнення здоров'я, і щоб відігнати хворобу.

Щоб позбутися головного болю, гілку верби розминали і клали під хустку на голову.

Повір'я свідчили, що якщо сьогодні ти побачиш свою кохану людину, то ваша любов буде щасливою і міцною. Тому в цей день намагалися не засиджуватися вдома, і тим більше - лишатися насамоті.

Що не можна робити в цей день

  • Суворо заборонялося самому садити вербу сьогодні - вірили, що інакше це може призвести до смерті або великого нещастя.
  • В цей день не можна думати про погане і концентруватися на негативі.
  • Не можна з'ясовувати стосунки, починати конфлікти - особливо з рідними - інакше це може зруйнувати стосунки та привести до великої сварки.
  • У цей день забороняється сумувати - інакше весь рік буде в тузі.
  • Зазвичай у цей день за серйозні справи не бралися, за можливості, краще відкласти їх на потім.

Головні прикмети цього дня

  • Якщо сьогодні прилетіли жайворонки, значить весна буде тепла.
  • Якщо сьогодні туман, то незабаром прийдуть заморозки.
  • Яка сьогодні буде погода протягом дня - таке і все літо буде.
  • Якщо в небі хмари пливуть високо, значить буде хороша погода.

Австралійські генетики дізналися, чому одні люди хворіють на рак, а інші ні

субота, 20 квітень 2024, 3:25

Рак є серйозним і поширеним захворюванням, що забирає мільйони життів щороку. Але вчені наблизилися ближче до розгадки причин його виникнення і створення нових ліків. В австралійському Університеті Фліндерса група дослідників зробила відкриття в галузі...

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...