Народні прикмети на 21 липня: Прокопів день - традиції та забобони

Священномученик Прокопій Кесарійський

Прокопій Кесарійський народився в Єрусалимі, в знатній родині й до хрещення носив ім'я Неаній. Виховувала його мати в язичницьких традиціях, дала йому гарну освіту, і Неаній влаштувався на імператорську службу до Діоклетіана та зробив військову кар'єру. За заслуги його поставили проконсулом в Олександрії та відправили переслідувати християн.

В дорозі Неанію з'явився Христос - чоловік довго розмовляв з Ісусом, а потім навернувся в християнство. Його мати, дізнавшись про це, донесла імператору. Неанія намагалися повернути в язичництво, але безуспішно. Тоді його доставили в Кесарію Палестинську і після катувань кинули в темницю. Всі рани Неанія зцілив Христос, який знову з'явився йому і хрестив під ім'ям Прокопій. Воїна ще не раз катували, але він невпинно молився, бачачи це багато язичників, в тому числі і його мати, навернулися в християнство. Тоді Прокопія веліли стратити.

* * *

21 липня також православні відзначають явлення чудотворної ікони Казанської Божої Матері - одного з найбільш шанованих образів Богоматері.

Святого Прокопія і явлення ікони Казанської Божої Матері згадують 21 липня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) вшановувати їх будуть 8 липня.

Що не можна робити 21 липня:

  • починати нові справи;
  • сваритися і вживати грубі слова та матюки;
  • купатися у водоймах.

Народні прикмети та повір'я:

  • погода на Прокопія вказує, якою вона буде 2 серпня;
  • бджоли активні — буде спекотно;
  • дощ без вітру — негода триватиме довго.

День ангела святкують:

Андрій, Віктор, Данило, Дмитро, Прокопій.

Народилися в цей день:

1899 рік — Ернест Хемінгуей, американський письменник, журналіст, лауреат Нобелівської премії (1954);

1906 рік — Олена Теліга, українська поетеса, публіцистка, діячка ОУН.

Також цього дня:

1969 рік — американські астронавти Ніл Армстронг і Базз Олдрін вийшли на поверхню Місяця;

1992 рік — сторожовий корабель Чорноморського флоту СКР-112 піднімає український прапор і вирушає до Одеси, щоб увійти до складу ВМС України.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Особлива "схема": На Тернопільщині чиновниця міськради брала хабарі сертифікатами відомого парфумерного магазину

субота, 27 липень 2024, 22:15

Чиновниця з Кременця отримувала хабарі у вигляді сертифікатів мережі косметики та парфумерії Brocard та на відпочинок у готелі. Депутатка міської ради спільно із заступником голови Кременця, старостою однієї з громад та директора комунального підприємс...