Народні прикмети на 6 грудня: Що треба зробити у День святого Миколая Чудотворця, а чого категорично уникати

Православна церква України 6 грудня за новим стилем (до 2023 року - 19 грудня) вшановує пам'ять Миколая Чудотворця. Ця чудова людина народилася у грецькій родині римської провінції Лікія на території Малої Азії (сучасна Туреччина), нагадують Патріоти України. Ще у молоді роки став єпископом у Мирі Лікійській і роздав свою спадщину від багатих батьків нужденним людям.

Миколай Мирлікійський - один з найшановніших святих у християн Східного та Західного обрядів українців святих, Україна тут не виключення. Дідуся з торбинкою подарунків на плечах знають усі з самого дитинства. Миколай допомагав бідним, рятував людей від голоду та приносив нужденним гроші та гостинці.

За три дні до свята діти пишуть листа Миколі і залишають його на вікні. У саме свято 6 грудня Микола покладе під подушку слухняним дітям бажаний подарунок, а неслухняним залишить різку. Господині на це народне свято пекли "миколайчики" - обрядові пряники, якими пригощали дітвору.

Дівчата на Миколая ворожили на долю, майбутнє весілля і кількість дітей. За давніми повір'ями, посватана 6 грудня наречена буде вірною дружиною і доброю господинею.

У різних українських регіонах були різні традиції святкування Миколая. Наприклад, на Харківщині варили кутю і узвар, як на Різдво, щоб наступного року був хороший урожай. На Київщині господар обходив хату і сарай зі святою водою, крихтами хліба і сіллю для захисту від зла.

Що не можна робити в День Миколая Чудотворця

- У це свято не прийнято просити грошей, краще відкласти на наступний день. За повір'ям ви можете забрати вдачу в людини, у якої позичаєте кошти. більше того, на Миколу серед українців було прийнято виплачувати борги. Люди вірили, що якщо не повернути борг до Миколая, то відносини назавжди зіпсуються.

- Жінкам забороняється шити та прати, а чоловікам займатися ремонтом.- 19 грудня триває Різдвяний піст, тому заборонено їсти м'ясо, яйця і продукти тваринного походження. Цього дня можна вживати рибу.

- Не дозволяйте собі лихословити та сваритися.

Що варто зробити в День Миколая Чудотворця

- Підіть зранку разом з сім'єю в церкву і моліться до Миколая Чудотворця.

- Будьте сьогодні щедрими і давайте біднякам милостиню. Допомагайте тим, кому це необхідно. Чим більше добрих справ ви зробите, тим більше здоров'я вам подарує Чудотворець.

- Віддайте усі позичені вами раніше кошти.

- Пригощайте друзів та близьких солодощами та фруктами.

- Якщо ви перебуваєте з кимось у сварці - це найкращий час, щоб помиритися і відновити стосунки.

- Загадайте заповітне бажання, а Миколай Чудотвориць посприяє його здійсненню.

Прикмети погоди 6 грудня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Дерева шумлять сильніше звичайного - до хуртовини і снігопаду.
  • Місяць в оточенні рожевих кілець обіцяє посилення морозу.
  • Якщо вночі ясно видно місяць, то скоро погода зіпсується.
  • Небо 6 грудня блакитне - до ясної, але морозної погоди.
  • Мокрий сніг на Миколая віщує вологий грудень.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...