Народні традиції: Чому на Великдень фарбують яйця та "б'ються" крашанками

Яйце здавна символізує життя, родючість, відродження. А ще наші пращури вважали його символом Сонця. Саме через це яйце зайняло особливе місце у народній обрядовості. У тому числі великодній. Тому й з'явилася традиція фарбувати та розписувати яйця на Великдень.

На Великдень яйце символізує воскресіння Христове. Адже, коли його очищають від шкаралупи, з нього ніби з'являється новий світ, який був спасенний Ісусом Христом. Обриси писанки та крашанки також нагадують момент вознесіння Ісуса на небо в божественному світлі.

За українською традицією, ранок Великодня розпочинають із крашанок. Ними прийнято "битися". Цей звичай символізує боротьбу добра зі злом. Найміцніше яйце, яке "побило" всі інші, вважалося оберегом в родині. Його довго зберігали і розбивали останнім.

Ще кажуть, що таким чином наші пращури вітали один одного зі святом. Оскільки цілуватися прилюдно було непристойно, поцілунки замінили "битвою" крашанками.

Є також версія, що яйце асоціюється з каменем, який закривав вхід до печери, де лежало тіло Ісуса Христа. Вважали, що розбивання шкаралупи допомагає його "звільнити". Здавна було повір'я: чим більше яєць на Великдень розіб'єш, тим легше і швидше воскресне Син Божий.

ТЦК зможе викликати громадян для проходження ВЛК: Як працюватиме електронний кабінет

четвер, 16 травень 2024, 6:56

Починаючи з 18 травня, військовозобов'язані громадяни України зобов'язані оновити свої дані, відвідавши ТЦК або ЦНАП чи робити це через електронний кабінет. Тих, хто скористається останнім способом, згодом співробітники ТЦК зможуть викликати для проход...

AstraZeneca викликає тромбоз? Інфекціоніст пояснив, що відбувається в Україні

четвер, 16 травень 2024, 6:53

Федір Лапій, дитячий лікар-інфекціоніст, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, в ефірі телемарафону пояснив ситуацію довкола вакцин компанії AstraZeneca, якими людство захищали від COVID-19. Як відомо, у світі прогри...