Травневі схильні до депресій: Як місяць народження впливає на людину

Навколишнє середовище в перші місяці життя будь-якої істоти має важливий вплив на весь організм.

Вчені зібрали докази того, як час народження дитини впливає на її розвиток, а значить і на подальше життя. Про це пише The Time, передають Патріоти України.

На формування плоду в утробі матері впливає безліч факторів, перш за все – харчування матері. Діти, зачаті в періоди голоду, ростуть слабшими, ніж покоління, яке народилися в достатку. Але навіть в розвинених країнах, де їжа багата, недолік білка, вітаміну C і вітаміну D може викликати затримку розвитку мозку, проблеми з серцем і кістковою тканиною зародка.

Сезонні віруси, такі як грип, шкодять здоров'ю не тільки матері, але й дитини. Вагітність в зимовий час з коротким днем і найдовшою ніччю підвищує ризик виникнення у матері сезонного афективного розладу (зимової депресії), яке означає схильність малюка до депресій через недостатнє вироблення серотоніну.

Навколишнє середовище в перші місяці життя істоти має важливий вплив на весь організм. Як підтвердили експерименти на мишах, народжені взимку гірше адаптувалися до зміни освітлення з літнього на зимове, що виливалося в більш низький апетит і слабку активність в порівнянні з побратимами, народжені влітку – ті прекрасно звикали до зими. Вчені провели десятки досліджень і дійшли до таких висновків:

Весна

Народжені в березні, квітні і травні мають найвищі показники гіпертимії (загального оптимістичного настрою). Гіпертіміки більше за інших схильні розглядати падіння, як прелюдію до чергового зльоту. Але, згідно з дослідженням здоров'я 52 тисяч чоловік (Великобританія, 2012 рік), народжені в травні також є рекордсменами по клінічній депресії. А найнижчі шанси на розвиток цього захворювання – у народжених в листопаді.

Літо

Літні іменинники схильні до перепадів настрою, офіційно це має назву циклотимія. Крайня стадія циклотимии – біполярні розлади, маніакально-депресивний психоз (МДП). Але у цьому випадку ситуація схожа на дію щеплення: вводять трохи збудників хвороби, і це допомагає організму побороти сильнішу атаку бактерії або вірусу. Так і тут: легкі перепади настрою вберігають від серйозних "гойдалок" – найнижча захворюваність біполярним розладом зафіксована у народжених в серпні.

Осінь

Осіннім дітям, народженим на піку продуктового достатку, пощастило: у них також сприятливі світлові умови (відповідно, низький ризик депресії), вони рідше страждають біполярними розладами. Їхня проблема – схильність до дратівливості.

Зима

Зимовим пощастило найменше: у них висока схильність до депресій, біполярних розладів та розвитку шизофренії. На щастя – їх не так легко роздратувати, як осінніх, а ще, згідно з дослідженням біографій 300 знаменитостей, зимові іменини підвищують ймовірність прославитися. Народжені в холодну пору року також демонструють велику креативність і винахідливість при вирішенні завдань.

Одна - колишня дружина, друга - нібито законна: Працівницю РАГСу звинувачують у фіктивному шлюбі зі зниклим безвісти бійцем, але є цікавий нюанс

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:30

Три тижні тому ТСН розповідала про одну з судових справ - дві жінки стверджують, що мають право на виплати бійця, який зник безвісти на Донеччині. Одна - колишня дружина, друга - нібито законна. Початок цієї історії такий - військовослужбовець зникає б...

Перша українка, яка піднялася на Еверест, встановила тризуб зі сталі з Азовсталі на 8000-й вершині

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:01

Відома українська альпіністка Ірина Галай розповіла зворушливу історію про те, як вшанувала пам’ять загиблого друга дитинства на російсько-українській війні, коли піднялась на одну з найнебезпечніших гір у світу, передають Патріоти України. «У мене є 5...