"Нас гнали, мов табун. Митного огляду не було. Температуру не міряли": Заробітчанин із Тернопільщини розповів, як повертався додому

Тернопільська область зараз на третьому місці за захворюваністю на коронавірус.

Заробітчанин з міста Кременець Тернопільської області розповів, як він у зв'язку з початком пандемії Covid-19 терміново вертався додому з Польщі. Його розповідь з'явилася у групі Типовий Кременець, передають Патріоти України.

При цьому чоловік волів не називати свого імені. Ось ця розповідь:

"Прибув додому в 16:00 вчора. 86.50 злотих за квиток на потяг до Варшави з пересадкою у Вроцлаві. Там 200 зл приватним перевізникам до кордону (333 км від Варшави до Ягодина). Віз мене поляк, а україномовні перевізники всі хотіли 300 зл. На пішому переході Ягодин 8 годин на ногах, пересуваючись на 1-3 метра кожних 10-15 хв.

Половина молодих людей 20+ взагалі не користується масками. Найцікавіше тепер: нас гнали, мов табун, плечем до плеча. Митного огляду не було, можна було везти хоч наркоту, хоч чорта лисого. Температуру ніхто не міряв! Через кордон по 30 злотих з носа за 300 метрів перевезення між польським і українським пунктом. Один за одним під’їжджають здебільшого вантажні буси (бо так більше люду втиснеш).

На нашому боці люди, гукаючи, групуються по напрямках додому. Тоді ходять водії-приватники і забирають певну кількість до себе. Якщо сидячи, то 150 злотих з Ягодина до Кременця, а я ж поїхав вантажним бусом, що розвозив бажаючих маршрутом Ягодин-Любомль-Ковель-Луцьк-Дубно-Кременець-Тернопіль. Байдуже куди ти їдеш, все по 100 зл. Виходить, дорогу від кордону я зекономив на дорозі до кордону. Слава доброму поляку.

Ось такий короткий підсумок подорожі, що почалася 26.03 в 13:30, а закінчилася 27.03 в 16:00. Вдома брами і хвіртки на замках, ключів при собі не було (мої всі евакуйовані в глухе село). Переліз через браму, підважив її ломом, зняв з петель і затягнув в двір валізу. Ламав сокирою двері в хату, відтиснувши скло на веранді. Сусіди мовчки спостерігали за мною, без натяку на колишню привітність, і в їх погляді читалося "спробуй вийти з подвір’я протягом двох тижнів, то вхопиш лопатою по голові".

Мій товариш накупив мені два пакета харчів, приніс і поставив через огорожу. Ми перекинулися словом на відстані і я пішов в хату. Вечоріло… Починався довгий двотижневий карантин…. Доброго здоров’я усім!".

У фінському місті на кордоні з Росією зрізали прапор України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:59

Український прапор, що майорів перед мерією фінсько міста Лаппеєнранта, за останній тиждень двічі зазнав вандалізму. Про це повідомляє Yle, передають Патріоти України. Невідомі обрізали мотузки, на яких тримався прапор, після чого він опинився на земл...

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...