NASA Vascular Tissue Challenge: Американські вчені надрукували на 3D-принтері життєздатні зразки людської печінки

Зразки змогли «жити» і нормально функціонувати в лабораторних умовах протягом 30 днів.

Вчені надрукували життєздатну модель легень та клітини печінкиАмериканські вчені створили модель легень, що пропускають через себе кисень, та клітини печінки, які прижилися в організмах піддослідних мишей. Для цього вони застосували новий спосіб 3D-біодруку, передають Патріоти України.

Дві команди вчених з Інституту регенеративної медицини університету Wake Forest здобули перемогу в конкурсі NASA Vascular Tissue Challenge - вони надрукували на 3D-принтері зразки тканин печінки людини. За перше і друге місця вчені отримали від NASA призи розміром 300 тисяч і 100 тисяч доларів відповідно. Про це йдеться на сайті NASA.

Team Winston, the first-place winner of NASA's Vascular Tissue Challenge, used a chamber to hold the printed tissue and test a process called perfusion. Команда Вінстон, переможець першого місця у конкурсі NASA Vascular Tissue Challenge, використовував камеру для утримання друкованої тканини та тестування процесу, званого перфузією. Подяки: Інститут регенеративної медицини Вейк Форест

Основні труднощі в 3D-друку людських тканин полягає у відтворенні складної мережі кровоносних і інших посудин, які постачають клітини киснем і поживними речовинами, а також видаляють з тканин продукти метаболізму. Для вирішення цієї проблеми вчені використовували гелеві каркаси зі складною мережею каналів, на які «посадили» клітини печінки.

Надруковані зразки печінки мають рекордний розмір в один сантиметр кожен - до цього вчені створювали лише фрагменти в кілька міліметрів. Зразки змогли «жити» і нормально функціонувати в лабораторних умовах протягом 30 днів. Тепер NASA збирається відправити їх на МКС, щоб перевірити стійкість до радіації і іншим космічним умов.

Team Winston, the first-place winner of NASA's Vascular Tissue Challenge, took this image during a perfusion test of its lab-grown human tissue. Fluid passed through the tissue without leaking. Команда Уінстон, переможець першого місця у конкурсі NASA Vascular Tissue Challenge, зробила це зображення під час перфузійного тесту на людській тканині, вирощеної в лабораторії. Рідина проходила через тканини, не витікаючи.  Інститут регенеративної медицини Вейк Форест

Призовий конкурс має на меті пришвидшити інновації тканинної інженерії, щоб принести користь людям на Землі сьогодні та дослідникам космосу в майбутньому.

У космосі моделі можуть бути використані для вивчення впливу радіаційного впливу на організм людини, документування функції органів в умовах мікрогравітації та розробки стратегій мінімізації шкоди здоровим клітинам під час життя або роботи в космосі. Мікрогравітація також може сприяти створенню ще більших і складніших інженерних тканин, які виглядають і функціонують більше як тіла в людському тілі, порівняно з тканинами, побудованими на Землі.

Національна лабораторія МКС США, якою керує Центр удосконалення науки в космосі, співпрацюватиме з командою Вінстон для адаптації виграшної на Землі стратегії космосу. Якщо дослідження потрапить на станцію, поєднання поліпшених судин і мікрогравітації може дати наступний набір досягнень у галузі тканинної інженерії на Землі та біовиробництва в космосі.

Вбивці на трибунах: Під час футбольного матчу ворожий фанат кинув ніж у голову гравцю, що подавав кутовий (відео)

середа, 24 квітень 2024, 8:05

Під час матч 18-го туру чемпіонату Колумбії між командами Медельїн та Атлетіко Насьональ один з фанатів ледь не завдав великої шкоди гравцю гостей, передає

Удару по кишені бути? Українцям можуть запровадити нові тарифи на електроенергію - депутат назвав ймовірну ціну

середа, 24 квітень 2024, 7:44

У разі підвищення тарифу на електроенергію для населення ціна може вийти на рівень собівартості струму - 3,5 грн за кВт*год. замість нинішніх 2,64 грн. Такі розрахунки ґрунтуються на тому, що держава не може собі дозволити дотувати виробництво електрое...