Наша Анна Ярославна: 19 травня киянка взяла шлюб з королем Франції

Всі подальші монархи Франції, до Наполеона, були нащадками київської княжни

У Реймському соборі у Франції 19 травня 1051-го київська князівна Анна Ярославна вийшла заміж за короля Генріха I. За чотири дні коронувалась на престол Франції, нагадують Патріоти України про одну зі славетних сторінок нашої історії.

За три роки до цього до Києва прибуло французьке посольство на чолі з єпископом Шалона Роджером III. Він поспілкувався із великим князем Київським Ярославом Мудрим. Домовилися, що доньку володаря Русі-України Анну віддадуть за бездітного і овдовілого Генріха І (третього короля династії Капетингів). Цим шлюбом французи хотіли забезпечити підтримку Ярослава проти Священної Римської імперії та отримати спадкоємця чоловічої статі. В ті часи церква забороняють шлюб з родичами до сьомого коліна. Тому європейські королі, які часто доводилися один одному далекою ріднею, шукали пару в далеких землях.

Ярослав уже укладав вигідні династичні шлюби своїх дітей, тому згоду посольство отримало одразу. Анна здобула гарну освіту при княжому дворі, де вивчала читання та письмо, історію, іноземні мови, математику та малювання.

Подружнє життя Анни Ярославни тривало 11 років. Король Генріх загинув помер, встигнув за рік до того ствердити його з Ванною старшого сина спадкоємцем престолу Франції. Згідно з заповітом Генріха, королева стала опікункою 8-річного Філіппа. Ставила підписи на важливих документах власноруч. Підписувала кириличними літерами "Ана Ръина" - "Анна Регіна", що означає "Анна Королева". Її підпис на одному з документів є найдавнішим публічним зразком давньоукраїнської писемності.

1062-го Анна вдруге вийшла заміж за графа Рауля де Крепі-і-Валуа. Як королева-вдова Анна не мала права виходити заміж за підданого свого чоловіка й сина. Та й Рауль був одружений, проте ніби-то звинуватив дружину Елеонору у зраді і розірвав шлюб. Папа Олександр II відлучив його від церкви за це. Подружжя було разом 12 років. Граф був радником старшого сина Анни. Після смерті Рауля Анна повернулася до двору як королева-мати.

Востаннє ім'я Анни Ярославни було на документі 1075-го. Як минув залишок життя цієї видатної жінки, писемні джерела дані не зберегли.

Наприкінці XVII ст. вчений абат Менетріє знайшов могилу Анни в церкві Вільєрського абатства, поблизу міста Етамп у Франції. Латиницею на гробниці був надпис: Hic jacet Domina Agnes uxor quondam Henrici Regis, Eorum per miſericordiam Dei requiſcant in pace - "Тут лежить володарка Анна, вдова короля Генріха".

Були знайомі з дитинства: Подружжя із Нідерландів зробило подвійну евтаназію - і померло в один день

понеділок, 1 липень 2024, 8:05

Подружжя із Нідерландів, яке прожило разом майже 50 років, добровільно завершило своє життя через подвійний акт евтаназії, передають Патріоти України. У Нідерландах такий спосіб смерті є легальним. Це можливо, якщо людина добровільно про неї просить, а...

Вдалося розгадати загадку нашої галактики, котра не давала спокою астрономам півстоліття

понеділок, 1 липень 2024, 6:50

Міжнародна група дослідників, за допомогою космічного корабля NASA Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) змогла вирішити давню космічну головоломку, передають Патріоти України з посиланням на Space.com. Учені з'ясували, чому загадковий об'єкт Лебід...