Нашого цвіту по всьому світу: Як українська школярка, переселенка з Криму, стала медіазіркою в Іспанії

Школярка з України завдяки своїм старанням і любові до батьківщини стала відомою у всій Іспанії.

Лія Мотречко

Сім'я Мотречко родом із Криму, з маленького селища біля Красноперекопська. Тато вів невеликий бізнес - фермерство, у сім'ї був свій затишний будинок, яким займалася мама. А Лія вчилася в класі з українською мовою навчання, і це для сім'ї було принципово. Мама - кримська татарка, тато - українець, передають Патріоти України з посиланням на Дзеркало тижня.

Коли Крим окупували, сім'я відмовилася від російського громадянства, а потім і зовсім вирішила поїхати від російського світу в Херсон.

Як і всім переселенцям, сім'ї Мотречко на новому місці довелося нелегко. Папа намагався почати бізнес з нуля, а Лія пішла в школу, де навчалася як завжди старанно і на відмінно. Дівчина мріяла стати дипломатом, тому старанно вивчала англійську і вступила до ліцею з ухилом "міжнародні відносини". Дуже захоплювалася історією, - нарис Лії про боротьбу українського і кримськотатарського народу з імперським режимом Росії і тоталітарним режимом СРСР був визнаний одним із кращих і отримав нагороду від Меджлісу. А есе про українську революцію 1917-1921 рр. принесло перемогу в конкурсі учнівських робіт.

У ліцеї, де навчалася Лія, батьки платили за навчання 9 тис. грн на рік, хоча це і була комунальна школа, що стояла на балансі міста.

"Ми намагалися перевести Лію на бюджетне місце, ну або хоча б отримати знижку в оплаті, адже дочка відмінно вчилася, та ще й була переселенці. Але нічого не вийшло", - тато Лії Едуард Мотречко.

Відчувши непотрібність своїй країні, сім'я Мотречко вирішила переїхати в Іспанію, де і отримала статус біженців. У Севільї Лія пішла вчитися в одну з місцевих шкіл.

"Тут все дуже доброзичливі і відкриті. Тут вчителі по-іншому спілкуються з учнями - на рівних і з повагою, тут легко і цікаво вчитися. Напевно, вперше в житті я ходила в школу із задоволенням. А ще у іспанських школярів багато вільного часу після уроків. В Україні такого не було - я приходила додому після занять і знову до ночі робила уроки. Але я вдячна українській школі - все-таки у мене хороша база знань", - говорить Лія.

Через три місяці навчання Лія Мотречко краще за всіх в школі здала іспит з іспанської - отримала дев'ять балів з десяти можливих (хоча для того, щоб здати тест, досить було і п'яти балів). І цей результат став найкращим не тільки в школі Лії, а й у всій провінції. Дівчину запросили до королівського палацу в Севільї, де вручили нагороду "За академічні та особисті успіхи".

За традицією Міністерство освіти Іспанії виплачує кращому учневі грошову премію. Але справа застопорилася, бо виявилося, що у сім'ї Мотречко на той момент не було банківського рахунку. І який же шок відчули чиновники, коли з'ясувалося, що найкраща учениця Севільї почала вивчати іспанську лише недавно. Представник міністерства приїжджав до Лії, щоб особисто познайомитися. Так про неї дізналася вся країна.

"Історія цієї 17-річної дівчинки - одна з історій двох тисяч українських біженців, які приїхали в Іспанію за останній рік, але у неї несподіваний кінець: дівчинка отримала нагороду за кращі академічні досягнення", - написала Huffington Post.

У всіх своїх інтерв'ю і навіть на нагородження в королівському палаці Лія розповідала про рідне Крим, про те, що він окупований, і що там порушуються права людини. "Тут все були далекі від цього, - згадує Лія. - Коли я прийшла в школу, ніхто не знав, хто такі кримські татари, що таке Крим, не чув про те, що його окупувала Росія. Мій учитель в школі не знав, що існує українська мова, думав, що в Україні тільки російська. Газети написали: "чудова історія дівчинки з Криму".

Зараз Лія закінчила 4-й клас основної школи (це приблизно як у нас 9-й) і далі повинна надходити в старшу профільну школу - її тут називають коледж або "бакалаврат" (у нас це 10-11 клас).

Дівчина вибрала коледж неподалік від будинку і вже збиралася нести туди документи, як раптом виявила в електронній пошті лист з дуже престижної в Севільї школи.

"Ми тоді не знали, що це Міністерство освіти Іспанії виділив зі свого фонду гроші на навчання Лії, - розповідає тато Едуард. - Від неї потрібно було тільки згода. Ми були вражені, бо нікого ні про що не просили. Згадалося, як в Херсоні бігали через шкільної плати в 300 євро в рік і просили знижку. А тут нам міністерство саме дало грант в 24 тис. євро, як раз на всі роки навчання в коледжі".

Згодом Лію без всяких конкурсів запросили в Мадрид для участі у тренінгу з лідерства та комунікації для дівчат. Фінансує цю програму великий бізнес, і для участі в ній за конкурсом відбирають 40 дівчат з різних провінцій Іспанії.

Лія Мотречко заявляє, що виїхала з України не назавжди - ось закінчить університет, стане політиком або дипломатом і повернеться. Про це вона твердить і в численних інтерв'ю іспанській пресі. "Я хотіла б допомогти Україні повернути Крим і стати найкращою країною для життя", - заявляє дівчина.

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...