"Нашого цвіту по всьому світу": Українка розповіла про життя в Норвегії (фото)

Норвегія - країна дуже дорога, проте люди там дуже порядні, добрі і чуйні...

Про свій досвід життя в Норвегії розповідає Світлана Маркова. Вона з чоловіком у 2015 році переїхала в місто Осло, передають Патріоти України з посиланням на bit.ua.

"Переїзд відбувався у два етапи. Спочатку в Норвегію полетів чоловік, щоб подати документи на оформлення робочої візи та знайти житло. Я прилетіла до Норвегії через три місяці після нього по сімейній візі, - розповідає Світлана, - У нас не було певної мети переїхати саме в Норвегію, але вже після переїзду мені згадався кумедний випадок. Років десять тому я побачила по телевізору передачу про подорожі про Норвегію. Я дивилася на ці дерев'яні будиночки з травою на даху, на ці казкові фьyoрди. Мій тато, проходячи повз запитав, що ж там таке цікаве показують. Я тільки відповіла: "Папа, я хочу там жити". Ось живу. У сусідів трава на даху зростає".

ЖИТЛО

Емігрантові орендувати житло в Норвегії - завдання не з простих. Не тільки тому що це дорого. Не всі норвежці хочуть здавати свій будинок в оренду приїжджим. Але якщо у тебе є рекомендації когось із місцевих (а таким може виступити навіть твій роботодавець), ти знайдеш квартиру у два рази швидше. Мій чоловік шукав житло три тижні, але тут кажуть, що це досить швидко.

Швидко знайти житло можна тільки по рекомендаціям від місцевих чи роботодавцяВ Осло однокімнатна квартира на 12м², далеко не в центрі й абсолютно без меблів вам обійдеться приблизно 10 тис. крон на місяць (приблизно $ 1200) без урахування комунальних послуг.

Ми орендуємо дві мебльовані кімнати на першому поверсі приватного будинку, у 20 хвилинах до центру на автобусі, майже за 9 тис. крон в міс. (приблизно $ 1 095), і вважаю, що це дуже вдалий варіант.

МОВА

Через чотири місяці після переїзду ми почали ходити на курси норвезької мови. Це державні курси, але безкоштовні вони тільки для біженців і тих, хто перебуває у шлюбі з громадянином Норвегії. Для всіх інших навчання платне.

Люди в Норвегії дуже порядні, добрі, чуйні, але при цьому дуже закриті. Програма курсу досить інтенсивна і, попри те, що навчання проходить спочатку тільки на норвезькій, все зрозуміло і мова дається нам добре. Після трьох місяців навчання (три дні на тиждень по три години на день) ми вже можемо пояснити, чого хочемо в магазині або кафе, але сприймати норвезький на слух поки все ще складно.

ЦІНИ

Норвегія - країна дуже дорога. Якщо ви приїдете сюди, як туристом - будьте готові викласти кругленьку суму на свій відпочинок.

Якщо ж ви живете тут і свій бюджет плануєте в норвезьких кронах, все виявляється не так вже й страшно - зарплати відповідають цінам. Норвегія-країна соціалізму, тому заробітна плата тут у всіх приблизно на одному рівні.

В Осло однокімнатна квартира не в центрі і абсолютно без меблів коштує приблизно $ 1200 без комунальних послуг.Те, на що ми звикли витрачати в Україні досить не великі гроші, тут може здивувати своєю ціною. Наприклад, хліб коштує від 30 норвезьких крон, або годинний квиток на громадський транспорт коштує ті ж 30 крон. Наша сім'я з двох чоловік на продукти витрачає приблизно тисячу крон на тиждень, але це якщо враховувати той факт, що м'ясо ми не їмо і замінюємо його рибою.

ЇЖА

Я не можу сказати, що після переїзду в Норвегію у нас особливо змінилися переваги в їжі. Хіба що в нашому раціоні з'явилося більше лосося та інших морепродуктів, що не дивно, з огляду на відносно невисокі ціни на них.

У будь-якому супермаркеті міста можна знайти ті ж продукти, що і на полицях українських супермаркетів. А якщо чогось не знайти там, йдіть в турецькі або пакистанські лавки. У таких магазинах можна знайти все, від кокосового молока, яке ми купували на Самуї, до шоколадки Оленка і халви.

Будь-який міцний алкоголь продається тільки в спеціалізованих державних магазинах Вінмонополет. По неділях алкоголь не продається.АЛКОГОЛЬ

Якщо в Україні ми звикли, що навіть о третій годині ночі в цілодобовому кіоску біля будинку можна знайти який завгодно алкоголь аж до абсенту і шотландського скотчу, то в Норвегії така схема не працює.

У супермаркетах, наприклад, можна купити тільки пиво і сидр до 20:00 в будні й до 18:00 в суботу. Будь-який міцний алкоголь продається тільки в спеціалізованих державних магазинах Vinmonopolet, які працюють в будні до 18:00 і суботу до 15:00. Неділями алкоголь не продається. Ніде.

ЗДОРОВ'Я І ВИХІДНІ

Норвежці - дуже здоровий народ. Увечері на вулицях ви завжди побачите людей на пробіжці, на велосипедах, на роликових лижах і майже ніколи - з пивом і сигаретою.

Найголовніша пам'ятка Норвегії - це природа. В Осло неймовірну кількість парків і лісів, тому не дивно, що більшість вільного часу норвежці намагаються проводити на свіжому повітрі.

Влітку найпопулярніша розвага вихідного дня - вибратися на пікнік великою компанієюВлітку найпопулярніша розвага вихідного дня - вибратися на пікнік великою компанією. Тут дуже люблять барбекю і в будь-який сонячний день завжди можна побачити тих, хто засмагає в парках людей.

ЗИМА

Взимку жителі скандинавської столиці в основному присвячують себе зимових видів спорту.

Лижі, санки, сноуборд - все це невіддільний атрибут справжнього норвежця. Щорічно на початку лютого в Осло проходить фестиваль зимових видів спорту. Норвежці відносяться до цього святкування з великою гордістю і трепетом, а деякі навіть називають його другим за важливістю національним святом після дня конституції, який відзначають 17 травня.

Норвегія-країна соціалізму, тому заробітна плата тут у всіх приблизно на одному рівні.ЛЮДИ

Люди в Норвегії дуже порядні, добрі, чуйні, але при цьому дуже закриті. Вони завжди ввічливі, усміхнені та ніколи не скажуть тобі в обличчя щось неприємне. Тут не заведено допомагати дівчині, якщо вона спускається по сходах з коляскою або валізою, тому що це може образити її.

Але мені подобається жити в Норвегії. Подобається, що тут затишно і безпечно. Подобається природа і білі ночі в червні. Подобаються сніжні зими та не дуже спекотне літо. Подобається, що коли-небудь у нас буде тут свій дерев'яний будиночок з травою на даху.

Громадянка РФ організувала роботу борделів у центрі Києва (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 21:02

У Києві затримали громадянку РФ та її трьох спільників, які організували діяльність місць розпусти під виглядом роботи масажних салонів. Борделі знаходились у центрі міста. Про це повідомили в пресслужбі столичної поліції. Зловмисникам загрожує до семи...

"Ринг був зовсім крихітним": Відомий боксер розповів, як у селі бився проти Усика

четвер, 25 квітень 2024, 19:53

Британський боксер Джордан Томпсон (15−1, 12 КО) пригадав, як свого часу отримав запрошення стати одним із спаринг-партнерів українського боксера Олександра Усика (21−0, 14 КО), який нині володіє поясами WBA, WBO, IBO та IBF у надважкій вазі, передають...