Наслідки дуже серйозні: МРТ-знімки підтвердили, що "затяжний коронавірус" пошкоджує органи

Третина людей, у яких спостерігався "затяжний коронавірус", мають порушення у функціонуванні внутрішніх органів навіть через багато місяців після одужання, передають Патріоти України.

Це показало дослідження, яке проводилося для пошуку методів лікування тих, хто місяцями не може прийти до тями після COVID-19, пише Бі-бі-сі. Зокрема, вчені вперше вивчили МРТ-знімки пацієнтів з коронавірусом, які довгий час після зараження не могли позбутися нездужання. Аналіз показав, що у людей з "затяжним ковідом" втричі частіше були уражені легені, мозок і нирки в порівнянні з контрольною групою, яка не хворіла на COVID-19.

Зокрема, у дослідженні взяли участь 259 ковідних пацієнтів, які були госпіталізовані з тяжким перебігом хвороби. МРТ органів їм зробили через п'ять місяців після виписки і ці знімки вчені порівняли з МРТ контрольної групи з 52 осіб.

Пошкодження легенів спостерігалися майже в 14 разів частіше серед пацієнтів з тривалим перебігом коронавируса, тоді як аномалії, пов'язані з нирками і мозком, були у них в три і два рази вище відповідно, ніж у членів контрольної групи.

Ступінь ураження органів у багатьох залежала від тяжкості інфекції, віку та інших захворювань. Провідний автор дослідження Бетті Раман, фахівець з серцево-судинних захворювань Оксфордського університету розповіла, що люди з множинними аномаліями органів вчетверо частіше говорили про психічні та фізичні порушення, через які вони не могли займатися повсякденними справами.

Професор респіраторної медицини з Лестерського університету Крістофер Брайтлінг зазначив що, результати дослідження надають "докази змін у багатьох органах" після того, як люди потрапляють до лікарні з коронавірусом.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...